Суданската армия обещава суров отговор на нападението на СБП срещу село

Суданската армия обещава суров отговор на нападението на СБП срещу село

7 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Суданската армия обещава суров отговор на нападението на СБП срещу село

Суданската армия заяви, че ще даде "суров отговор“ на нападението, извършено ден по-рано срещу село от страна на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП), при което според продемократичните активисти са загинали повече от 100 души, предаде Ройтерс.

Нападението е най-голямото от поредица от десетки нападения от войници на СБП срещу малки села, след като през декември те поеха контрола над столицата на щата Вад Мадани.

Изявлението на командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан последва обвинения от страна на местни активисти, че армията не е реагирала на молбите за помощ в сряда.

Армията не отговори на молбата за коментар, посочва Ройтерс.

Най-високопоставеният служител на ООН в Судан вчера призова за разследване на нападението в село Уад ал Нура в в щата Гезира в централната част на Судан.

"Дори по трагичните стандарти на конфликта в Судан картините от Уад ал Нура са сърцераздирателни", заяви Клементина Нквета-Салами, координатор по хуманитарните въпроси на ООН в изявление.

Тя имаше предвид снимки, споделени в социалните медии от Комитета за съпротива Уад Мадани, който следи подобни нападения, на които се виждат десетки жертви, подготвени за погребение.

В четвъртък комитетът съобщи, че 104 души са били убити и стотици са ранени в Уад ал Нура и че СБР се придвижват към други села.

"Село Уад ал Нура... стана свидетел на геноцид в сряда, след като СБП атакуваха два пъти", се казва в изявление на комитета.

#суданската #армия #заяви #даде #суров #отговор #нападението #извършено #ден #порано

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете