Студенти от четири висши училища дебютират в изложбата "Плакатът работи" на Художествената галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград

Студенти от четири висши училища дебютират в изложбата "Плакатът работи" на Художествената галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград

преди 14 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Студенти от четири висши училища дебютират в изложбата "Плакатът работи" на Художествената галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград

Студенти от четири висши училища дебютират в проекта "Плакатът работи" на Художествената галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград.

Авторите са 12 и са възпитаници на Националната художествена академия в София, филиала на академията в Бургас, Великотърновския университет „Св. св.Кирил и Методий“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Общинският драматичен театър "Апостол Карамитев" в Димитровград също е партньор на галерията в проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Плакатът е квинтесенцията на самата постановка, казва за идеята на проекта уредникът в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" Емилия Стоева. “Идеята ни е плакатът действително да заработи в своята естествена среда, а студентите да имат досег с режисьора, с репетиционния процес на постановката, да усетят каква е работата на плакатиста“, добави тя.

Студентите са работили по пет постановки. Тази на Театър „Българска армия“ – „Колко е важно да бъдеш сериозен“, е била обща задача за всички. Индивидуалната работа е била върху театрални представления на  Държавен куклен театър – Пловдив, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново и Драматичен театър „Адриана Будевска“- Бургас.

Според Петър Денчев, който е магистър плакетист от филиала в Бургас на Националната художествена академия, а сега там учи магистратура по живопис, предизвикателството пред автора на плакати е в развитието на идеята. „Трябва да се стигне до някаква конкретна идея на база на анализ на творбата, която в случая е театрална постановка, да се достигне до есенцията й, и преди реализацията да се опрости възможно най-много, за да бъде разбрана от всички“, сподели той.

Плакатите на студентите ще станат част от богатия фонд на галерията в Димитровград, където се съхраняват над 1300 произведения на плакатното изкуство. „Плакатите остават във фонда на нашата галерия, тъй като, както знаете, нашата галерия съхранява архива на българския театрален плакат от осемдесетте години до деветдесетте. Това е благодарение на Биеналето на българския театрален плакат, което се е провеждало тук, в Димитровград, в миналото“, обясни Емилия Стоева.

Основната цел на проекта е създадените от студентите плакати да „заработят“ в естествената си среда. Театрите, за чиито постановки са изработени те, имат възможност да ги използват при представянето им, като част от цялостния творчески проект, добави уредникът в Художествена галерия "Петко Чурчулиев".

След дебюта й в Димитровградския театър, изложбата "Плакатът работи" ще бъде показана пред широката публика и в останалите театри, по чиито пиеса са работили студентите.

 

 

#студенти #четири #висши #училища #дебютират #проекта #плакатът #работи #художествената #галерия

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете