Строителният сектор във Великобритания се завърна към растеж след половин година на спад

Строителният сектор във Великобритания се завърна към растеж след половин година на спад

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Строителният сектор във Великобритания се завърна към растеж след половин година на спад

Активността на британския строителен сектор се е завърнала към растеж през март след шестмесечен спад, засегнал най-много жилищното строителство във Великобритания, предаде ДПА.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) в строителството в Обединеното кралство се покачи до 50,2 пункта през март – максимум от август миналата година. През февруари т.г. строителната активност се покачи до 49,7 пункта.

Всяко отчитане над 50 пункта показва, че активността в сектора се разширява.

Макар и незначителен, растежът бележи промяна на ситуацията в строителството, където фирмите се сблъскваха с по-тежки икономически условия, включително покачващи се цени, по-слабо търсене и прекъсване на веригите за доставки.

Гражданското строителство се е представило най-добре през март, като мениджърите по доставките заявиха, че вършат повече работа по инфраструктурни проекти и отчитат устойчиво търсене от енергийния сектор.

Роб Ууд, главен икономист за Великобритания в консултантската фирма "Пантеон макроикономикс" (Pantheon Macroeconomics), предположи, че очакванията, че лихвените проценти скоро ще бъдат намалени, е подействало ободряващо на строителните фирми.

"Подобряването на реалните заплати и очакваните намаления на лихвените проценти се оказват правилното лекарство за прекратяване на спада в строителството, като всички основни подсектори сега показват стабилно или леко нарастващо производство", каза той.

Според него строителната активност ще продължи да се подобрява.

Наемането на персонал обаче е слабо. Броят на служителите намаля миналия месец, макар и с по-бавни темпове в сравнение с февруари.

Строителите остават оптимистични относно перспективите си за бизнес активност през идната година, но политическата несигурност, намалените маржове и финансовият натиск продължават да оказват влияние върху настроенията.

#активността #британския #строителен #сектор #завърнала #растеж #шестмесечен #спад #засегнал #наймного

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете