Строителната активност в еврозоната отслабва допълнително през април, установява проучване

Строителната активност в еврозоната отслабва допълнително през април, установява проучване

7 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Строителната активност в еврозоната отслабва допълнително през април, установява проучване

Активността на строителния сектор в еврозоната е продължила да отслабва и в началото на второто тримесечие на годината. Новите поръчки, отправени към строителните фирми в еврозоната, са намалели рязко през април, което допълнително е влошило строителната дейност и нивата на заетост в сектора, разкриват най-новите данни на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank - HCOB), публикувани днес на страницата на "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global).

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), отчитащ активността на строителните фирми в еврозоната, е спаднал до 41,9 пункта през април спрямо 42,4 пункта през март. Индексът остава под границата от 50 пункта, разделяща свиването от растежа на активността, от април 2022 г.

Понижената строителната активност през април е отразила продължаващото слабо търсене. Новите поръчки са намалели за двадесет и пети пореден месец, макар и с по-слаб темп, отколкото през март.

Фирмите са се стремили да намалят броя на служителите си и закупуването на суровини през миналия месец. Числеността на заетите в строителството в еврозоната е намаляло за четиринадесети пореден месец, макар и умерено и в малко по-малка степен спрямо март.

Цялостното намаляване на броя на работната сила е било съсредоточено в Германия. Заетостта в строителството е продължила да нараства в Италия и се е върнала към растеж за първи път от повече от година във Франция.

Активността на германския строителен сектор се е сринала от 38,3 пункта през март до 37,5 пункта през април, оставайки под 50 пункта от април 2022 г. насам.

Що се отнася до цените на суровините, те са се понижили леко през април, а натискът надолу е свързан с по-ниското търсене на строителни материали и продукти в Германия.

Активността на строителния сектор в Италия също е намаляла през април. Индексът Пи Ем Ай (PMI), отчитащ активността на строителните фирми в Италия, е спаднал от 50,3 пункта през март до 48,5 пункта през миналия месец.

Понижаването е първо за страната от седем месеца. Така Италия се присъединява към Германия и Франция, попадайки в зоната на свиване на строителната активност.

Във Франция обаче Пи Ем Ай индексът в строителството леко се е подобрил през април, нараствайки от 41 пункта през март до 41,5 пункта през април.

#активността #строителния #сектор #еврозоната #продължила #отслабва #началото #второто #тримесечие #годината

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете