Страните от Източния фланг на НАТО са на първа линия пред агресивното поведение на Русия, заяви Клаус Йоханис

Страните от Източния фланг на НАТО са на първа линия пред агресивното поведение на Русия, заяви Клаус Йоханис

10 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Страните от Източния фланг на НАТО са на първа линия пред агресивното поведение на Русия, заяви Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на събитие по повод отбелязването на 20-тата годишнина от присъединяването на Румъния към НАТО, че "днес се възползваме от най-солидните гаранции за сигурността в историята на Румъния" и че страната допринася за подсилване на възпиращата и отбранителна позиция на алианса в Източния фланг, съобщава телевизия Диджи 24.

"Възползваме се днес от най-солидните гаранции за сигурността в историята на Румъния, които ни предоставя член 5 на Северноатлантическия договор. На свой ред ние спазваме поетите на съюзническо ниво ангажименти и допринасяме за засилване на общата сигурност и колективната отбрана", посочи Йоханис, като напомни, че румънски сили са участвали в мисии в Афганистан и Ирак, а в момента страната запазва "значително присъствие" в мисията на НАТО в Косово.

Държавният глава подчерта, че страните от Източния фланг на НАТО в тези времена се намират на първа линия в отбранителните и възпиращи усилия на алианса за запазване на евроатлантическата сигурност пред агресивното поведение на Русия.

"Имаме и съществен принос за укрепване на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО в Източния фланг. Домакин сме на действащи и стабилни структури на НАТО, а нашите военни си сътрудничат и се обучават в Румъния заедно с над 5000 колеги от САЩ, Франция, Полша, Португалия, Белгия, Италия, Обединеното кралство, Нидерландия, Испания, Северна Македония и Люксембург", заяви президентът.

Държавният глава също така посочи, че е необходимо увеличаване на усилията за подсилване на резерва от военен персонал, за да се съживи националната отбранителна индустрия и да се модернизира транспортната инфраструктура.

"Отбраната на нашите граждани е едно от фундаменталните задължение на румънската държава. Не може обаче да бъде гарантирана сигурността на хората при липсата на армия, оборудвана със съвременна технология. От 2023 г. Румъния увеличи от 2 на 2,5 процента отпуснатите средства от БВП за отбрана, тоест за въоръжаване на армията, за мотивация, обучение и усъвършенстване на нашите военни и за подобряване на оперативната съвместимост със съюзническите сили", посочи Йоханис. 

Той подчерта, че заедно с останалите съюзници Румъния ще продължи да оказва многоизмерна политическа и практическа подкрепа на Украйна. "Едно важно измерение на тази подкрепа ще бъде обучението на украински военни, включително бъдещи пилоти на F-16, в центъра във Фетещ. Ще продължим да се координираме в рамките на ЕС, за да подкрепим европейския път на Киев и Кишинев, и ще продължим да призоваваме за оказване на съществена подкрепа на Украйна във всички аспекти. Също така Румъния остава твърд поддръжник на евроатлантическата връзка и засиленото сътрудничество между НАТО и ЕС", отбеляза президентът.

Клаус Йоханис участва събитието "Румъния - НАТО, 20 години", организирано в Министерството на националната отбрана по повод 20-тата годишнина от присъединяването на страната към алианса, в което участват също председателят на Сената Николае Чука, премиерът Марчел Чолаку, както и политически и военни представители от Румъния и други страни членки на Северноатлантическия алианс.

#румънският #президент #клаус #йоханис #заяви #днес #събитие #повод #отбелязването #20тата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете