Стотици черногорци протестираха срещу подкрепата на Черна гора за резолюцията за Сребреница

Стотици черногорци протестираха срещу подкрепата на Черна гора за резолюцията за Сребреница

23 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Стотици черногорци протестираха срещу подкрепата на Черна гора за резолюцията за Сребреница

Няколкостотин граждани протестираха снощи в Подгорица срещу подкрепата на Черна гора за резолюцията за Сребреница в ООН, предаде МИНА.

Днес Общото събрание на ООН ще разгледа проекторезолюция за геноцида в Сребреница, инициирана от Германия и Руанда. Документът призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Черна гора първоначално заяви, че няма да подкрепи резолюцията, но след това предложи промени в текста. Промените включват присъствието на израза "индивидуална вина" вместо "вината не е колективна". Според правителството на Черна гора това е допълнителен принос за регионалното помирение и добрите отношения между сърби, босненски мюсюлмани и всички други народи на Балканите. Последната позиция на Черна гора е в подкрепа на резолюцията.

Снощи стотици граждани протестираха срещу решението в Подгорица близо до сградата на правителството. Черногорската полиция съобщи, че протестът не е обявен предварително и се организира в разрез със Закона за обществените събрания. Полицейското присъствие в района е било засилено.

Организатори на протеста са Сръбският културен център „Патриарх Варнава“, Сръбският културен клуб „Свети Сава“, Сръбското сдружение „Свети Сава“ от Бело поле, Сдружение на почитателите на участниците в освободителните войни 1912-1918 г., както и неправителствени организации.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница бе превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич. Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.

#няколкостотин #граждани #протестираха #снощи #подгорица #срещу #подкрепата #черна #гора #резолюцията

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете