Стихосбирката "Сега ми трябва глътка светлина" на Петранка Божкова бе представена в Добрич

Стихосбирката "Сега ми трябва глътка светлина" на Петранка Божкова бе представена в Добрич

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Стихосбирката "Сега ми трябва глътка светлина" на Петранка Божкова бе представена в Добрич

Новата книга на Петранка Божкова „Сега ми трябва глътка светлина“ бе представена в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич. Всеки от присъстващите имаше възможност да се сдобие със стихосбирката и да получи лично посвещение от поетесата. 

Стихосбирката представи литературният критик Драгомил Георгиев, който каза, че Петранка Божкова е от авторите, които имат изключително чувство за висок художествен критерий. „Тя никога не бърза да издаде своята книга. Напротив нейната система е изключително добре наложена и работеща. Тя започва със своите нови стихове, които в продължение на години проверява как се възприемат на всички четения. Търси да усети какво е настроението, кои от тях как диалогизират и едва много, много по-късно вече решава да направи своята книга. Всяка една книга е наистина културен празник на езика“, каза още Георгиев. Той пожела на публиката душевно здраве и все така да обичат словото. 

Петранка Божкова прочете няколко от своите стихотворения, включени в книгата. Сред тях са „Миражи“, „Житейска граматика“, „Носталгично“, „Сирни Заговезни“ „Минута за поклон“, което е посветено на Васил Левски, и стихотворението „Пейзажи“, откъдето е и заглавието на цялата стихосбирка. 

Поетесата разказа как е избрала „Сега ми трябва глътка светлина“ за заглавие на книгата. „В живота на всеки човек има ситуации, в които болката го връхлита. Болката като недоверие или нараняване, като страх или съмнение, или като тревожно предчувствие. Изобщо странно нещо е болката. И много често няма къде да се скрием от нея. Не можем да избягаме. Можем да я приемем. Да мине през сърцето ни и ние да минем през нея, при което ще получим драскотини в душата си, но така или иначе тя става наш спътник и за да я преодолеем, ни е необходима една крачка напред към нещо светло и хубаво. То може да бъде жест от добър приятел. Може да бъде мъничка тревичка, може да бъде детска усмивка, така че понякога глътката светлина ни спасява. Затова реших, че това заглавие приляга на книгата“, каза още Петранка Божкова. 

В представянето участва Деян Димитров, който изпълни песен по стихове на поетесата и по негова музика. Мелодии на флейта поднесе и д-р Росица Бояджиева. 

#новата #книга #петранка #божкова #трябва #глътка #светлина #представена #огледална #зала

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете