Старозагорска компания е изградила инсталация за утилизация на опасни медицински отпадъци

Старозагорска компания е изградила инсталация за утилизация на опасни медицински отпадъци

11 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Старозагорска компания е изградила инсталация за утилизация на опасни медицински отпадъци

Старозагорската високотехнологична компания "Елфи-ТЕХ" е изградила инсталация за утилизация на опасни медицински отпадъци. Съоръжението е произведено по поръчка на американската компания и предстои на 8 май да бъде транспортирано до САЩ. Това съобщи в пресклуба на БТА старозагорският учен и изобретател проф. Жеко Ганев, който е и собственик на "Елфи-ТЕХ".

Той посочи, че инсталация за безотпадно преработване на опасни медицински отпадъци ще бъде внедрена към една от големите болници, за да разгражда и преработва всички видове опасни медицински отпадъци – биологичен материал, използвани спринцовки и други медицински изделия, ваксини, ковид тестове и всичко останало, което влиза в тази категория.

"В инсталацията са внедрени и интегрирани блокове за хващане на въглероден диоксид и неговото преобразуване до полезни продукти", каза проф. Жеко Ганев. Той обясни, че изобретението е с висок спектър от възможности. "Това е физико-химично съоръжение, което включва няколко патента", каза ученият.

"Днес е много хубав ден, в който ние получаваме успешен и завършен проект, разработен от проф. Жеко Ганев", каза представителят на американската фирма Хенрик Бриксен.

Инсталацията разгражда отпадъците до полезен продукт диметил етил, от който се получава метан. Иновативната инсталация не отделя никакви вредни емисии в атмосферата така и покрива най-високите световни екостандарти. Капацитетът на произведената първа инсталация е 900 килограма опасни отпадъци на час. Тя може да работи без прекъсване – денонощно.

#старозагорската #високотехнологична #компания #елфитех #изградила #инсталация #утилизация #опасни #медицински #отпадъци

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете