Стабилната инфлация в Германия през април прокарва пътя за намаляване на лихвите от ЕЦБ

Стабилната инфлация в Германия през април прокарва пътя за намаляване на лихвите от ЕЦБ

30 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Стабилната инфлация в Германия през април прокарва пътя за намаляване на лихвите от ЕЦБ

Германската инфлация е останала стабилна през април - 2,2 на сто на годишна основа до най-ниското си равнище от април 2021 г., засилвайки перспективата за спад на лихвите в еврозоната. Това се посочва в предварителните данни, публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Нивото на инфлацията извън колебливите цени на хранителните стоки и електроенергията е 3 на сто, което е спад с 0,3 процентни пункта спрямо март, съобщи в комюнике статистическата служба  "Дестатис" (Destatis).

Това "последователно намаляване на така наречената основна инфлация отваря пътя на Европейската централна банка (ЕЦБ) за намаляване на основните лихви през юни", заяви Улрих Катер, икономист в "Декабанк" (Dekabank)

Освен ако няма неприятни изненади за инфлацията за цялата еврозона през пролетта, най-вероятно на следващото заседание на ЕЦБ през юни, според последните декларации на ръководителите на финансовата институция, сред които и президентката Кристин Лагард.

На месечна основа цените в Германия са нараснали с 0,5 на сто.

Цените на електроенергията, водещ фактор за инфлацията от 10 години, са намалели с 1,2 на сто спрямо април 2023 г., но с по-бавен темп от март (-2,7 на сто) на фона на поскъпването на горивата и вдигането през април на временното понижение на ДДС върху цените на газа и на отоплението в градовете. 

При хранителните стоки цените са нараснали с 0,5 на сто на месечна основа след спад от 0,7 на сто през март, която е първата от началото на 2015 г.

Цените на услугите са продължили да се покачват над общия индекс, увеличавайки се с 3,4 на сто на месечна основа, като значителните увеличения на заплатите са се отразили на крайните цени. 

Германското правителство залага на средна инфлация от 2,4 на сто тази година след 5,9 на сто миналата година, благодарение на по-големия от очакваното спад на цените на електроенергията, нарушили промишления й модел от руската война в Украйна.

Служещ като референция на ЕЦБ, хармонизираният индекс на цените е нараснал леко през април до 2,3 на сто на годишна основа, оставайки близо до заложената цел от 2 на сто. 

#германската #инфлация #останала #стабилна #сто #годишна #основа #найниското #равнище #2021

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете