Справка за Латвия за евроизборите

Справка за Латвия за евроизборите

8 май 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Справка за Латвия за евроизборите

В периода 6-9 юни 2024 г. в страните членки на ЕС ще бъдат произведени избори за Европейски парламент - първите след излизането на Великобритания от съюза.

БТА представя справка за Латвия:

Територия: 64 586 квадратни километра по данни на Евростат, публикувани в справката за Латвия в сайта на Европейския съюз

Население: 1 883 008 души според данни на Евростат за 2023 г., публикувани в справката за Латвия в сайта на Европейския съюз

БВП на глава от населението: 25 700 евро по данни на Евростат, публикувани в справката за Латвия в сайта на Европейския съюз

Дата на изборите: 8 юни

Право на глас имат: Гражданите на Латвия или на страна членка на ЕС, законно пребиваващи в Латвия, или гражданите на Латвия, пребиваващи в чужбина. За да упражняват избирателни права в Латвия, гражданите на други държави членки на ЕС трябва да бъдат включени в регистъра на населението на Латвия и да се регистрират за гласуване в ЦИК не по-късно от 30 дни преди изборите. Избирателите имат възможност да гласуват предсрочно три дни преди изборния ден в рамките на няколко часа в избирателните секции в Латвия.

Минимална възраст за гласуване: 18 години

Задължително ли е гласуването: Не

Как и къде може да се гласува: Гласуване по пощата може да бъде заявено не по-късно от 30 дни преди изборите, а гласуване в избирателна секция – не по-късно от 18 дни преди изборите. Избирателите, които имат регистрирано местожителство в чужбина, се включват в общия избирателен списък в чужбина. Гласоподавателите в Латвия, които не могат да присъстват на избирателната секция по здравословни причини, могат да кандидатстват за гласуване по местоживеене (у дома, болница, социално заведение). Лица в затвора и в ареста имат възможност да участват в избора, като предварително подадат съответното заявление до администрацията на затвора или полицейския участък. Гласуването в затворите и арестите за краткосрочно задържане се провежда в дните за предсрочно гласуване.

Избирателни райони: Има само един национален избирателен район, така че избирателите ще трябва да избират от едни и същи списъци с кандидати, независимо къде живеят в Латвия.

Избирателен праг: 5 процента

Преференциално гласуване: Да

Минимална възраст за кандидатиране за евродепутат: 21 години. Може да се кандидатира както гражданин на Латвия, така и гражданин на страна от Европейския съюз, който е със статут на пребиваващ в Република Латвия.

Брой евродепутати до момента: осем

Брой евродепутати в новия състав на ЕП (след изборите): девет

Разпределение на местата в досегашния ЕП: Трима депутати от „Единство“ (влиза в структурата на „Ново единство“), част от групата в ЕП на Европейската народна партия; по един депутат от: Социалдемократическа партия „Съгласие“ и „Чест да служим на Рига“ (част от групата в ЕП на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), „За развитието на Латвия“ (част от групата в ЕП на „Обнови Европа“), Национално обединение „Всичко за Латвия! – Отечество и свобода/ДННЛ“ (част от групата в ЕП на „Европейски консерватори и реформисти“), Латвийски руски съюз – не принадлежи към група в ЕП.   

Партии, които ще се явят на евроизборите, и към кое семейство принадлежат: „Ново единство“ (към семейството на Европейската народна партия), Социалдемократическа партия „Съгласие“ (към Партията на европейските социалисти, съответно към Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Национално обединение „Всичко за Латвия! – Отечество и свобода/ДННЛ“ (към „Европейски консерватори и реформисти“), „За развитието на Латвия“ и Движение „За“ (към „Обнови Европа), „Прогресивните“ (към Зелените), „Суверенна власт“ (към Европейската народна партия). Засега не са обявили към кое семейство в Европейския парламент клонят Съюз „Зелени и фермери“, Нова консервативна партия, „Силата на народната власт“, „Латвия на първо място“, „За стабилност“, Партия на центъра, Смесена коалиция (Латвийска зелена партия, Латвийска организация на регионите и „Лиепая“), „Нация. Земя. Държавност“, Асоциация „Млади латвийци“.

Водачи на партийни листи: Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия („Ново единство“), Нилс Ушаковс (Социалдемократическа партия „Съгласие“), Робертс Зиле („Всичко за Латвия! – Отечество и свобода/ДННЛ), Харийс Рокпелнис (Съюз „Зелени и фермери“), Тaaлис Линкаитс („Нова консервативна партия), Ивана Волочий (Движение „За“), Юлия Степаненко („Суверенна власт“), Елина Пинто („Прогресивните“), Валентинс Йеремиевс („Силата на народната власт“), Иварс Иябс („За развитието на Латвия“), Вилис Крищопанс („Латвия на първо място“), Рейнис Познакс (Смесена коалиция), Рюдолфс Бреманис (Асоциация „Млади латвийци“), Александърс Кирщейнс („Нация. Земя. Държавност“), Никита Пининс („За стабилност“), Ина Дери (Партия на центъра).

Кога ще започне публикуването на резултатите: Избирателните секции в Латвия отварят в 8:00 ч. на 8 юни, събота, и затварят в 20:00 ч. в същия ден по местно време (също и българско). Първите екзитполове се очакват във вечерта на изборния ден, а предварителни резултати може да бъдат обявени на 9 юни, неделя.

#периода #2024 #страните #членки #бъдат #произведени #избори #европейски #парламент #първите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете