Справедливо е една пета от данъка върху доходите и една десета от приходите от корпоративен данък да остават в общините

Справедливо е една пета от данъка върху доходите и една десета от приходите от корпоративен данък да остават в общините

16 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Справедливо е една пета от данъка върху доходите и една десета от приходите от корпоративен данък да остават в общините

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) очакват от държавата, с промяна в данъчните закони, да предостави една пета част от данъка върху доходите на физическите лица и една десета от приходите от корпоративния данък на разположение на местните власти. Подобни съотношения от представителното сдружение намират за справедливи.

Това посочи Донка Михайлова, кмет на Община Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ, в рамките на закриващата конференция по проект 22BG07 – "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България", провеждаща се в столичния хотел "Метрополитън". Проектът е съфинансиран от ЕС чрез инструмента за техническа подкрепа и Съвета на Европа (СЕ), в сътрудничество с ЕК.  

Организатор на днешната конференция е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). То беше открито от Дилян Млъзев, кмет на Община Елена и ръководител на българската делегация в Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа, според когото, за да има по-голям напредък в процеса на финансова децентрализация на българските общини, е нужно по-голямо сътрудничество с водещите в този процес Министерство на финансите (МФ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).  

"Във времето изработихме ясен модел как от НСОРБ гледаме на автономията. Този модел е представен на МРРБ и на МФ, той е облечен в законови текстове и от две години те отлежават по бюрото на различни финансови министри", посочи Михайлова. По думите й състоянието на политическия процес през последните четири години поставя на изпитание диалога на местните структури с централната власт. 

"Ръководството на НСОРБ е активно в общуването с правителството. За съжаление обаче си говорим много добре по темата за децентрализация с всички политически сили, когато са в опозиция и не толкова добре, когато са в управлението", каза кметът на Община Троян и допълни: "Това е сериозно предизвикателство пред НСОРБ, особено във време на политическа нестабилност, като през последните четири години сме говорили с осем правителства по темата за децентрализацията на общините".  

Основните отправни точки в разработения модел от НСОРБ включва на първо място финансовата децентрализация, защото по думите ѝ, тя би позволила на местната власт да приложи на практика и самата децентрализация от София. 

Тя определи днешната ситуация като най-неблагоприятното съотношение между местни приходи и държавни субсидии в Европа – 71 към 29, припомняйки, че преди 12 години съотношението е било 60 към 40. 

"Това означава, че с всяка следваща година местните власти имат с 1 процент по-малко свобода и сме по-малко децентрализирани", обобщи Михайлова. 

За НСОРБ, според нея, е важно да бъдат преоценени още стойностите на данъчната оценка върху имотите, защото сега се събират данъци върху имотите на базата на данъчна оценка от 2007 г. От сдружението са поставили и други въпроси като тези за намаляване на регулациите и изискванията от страна на държавата към местната власт. 

"Надявам се, че тази конференция ще даде тласък в развитието на процеса", посочи още кметът на Община Троян. А от МРРБ представителите на местната власт в страната очакват скорошна среща, на която да изложат вижданията си за най-неотложните задачи за изпълнение през следващите три месеца. 

#националното #сдружение #общините #република #българия #нсорб #очакват #държавата #промяна #данъчните

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете