"Спирит еърлайнс" отлага доставките на самолети "Еърбъс" и съкращава пилоти

"Спирит еърлайнс" отлага доставките на самолети "Еърбъс" и съкращава пилоти

8 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Спирит еърлайнс" отлага доставките на самолети "Еърбъс" и съкращава пилоти

Американската авиокомпания "Спирит еърлайнс" (Spirit airlines) обяви, че ще отложи доставките на нови самолети от европейската самолетостроителна корпорация "Еърбъс" (Airbus), предаде Си Ен Би Си.

Авиопревозвачът планира и да освободи от работа 260 от пилотите си. 

"Разбира се, че тези мерки не са желани от нас, но те са необходими, за да осигурим сигурно и рентабилно бъдеще за "Спирит еърлайнс". Това посочва главният изпълнителен директор на авиокомпанията Тед Кристи в служебно писмо до нейния екип.  

Съкращенията на пилоти ще влязат в сила от септември, допълва Кристи. 

Американската авиокомпания обяви, че отлага доставките на всички самолети от "Еърбъс", които е трябвало да получи от второто тримесечие на 2025 г. до края на 2026 година. Вместо това машините ще бъдат доставени през 2030 и 2031 година. Предвижда се обаче по план да бъдат доставени самолетите, които са поръчани на лизинг. 

Авиокомпанията "Спирит еърлайнс" се опитва да увеличи своята финансова ликвидност и да убеди инвеститорите, че е способна да го направи. Това става на фона на принудителното приземяване на голяма част от самолетите "Еърбъс", които авиопревозвачът използва, стъпка, наложила се заради непланирани проверки на двигателите им. По-рано производителят на самолетни двигатели "Прат енд Уитни" (Pratt & Whitney) обяви, че изтегля за проверка и ремонт стотици от тях.

#американската #авиокомпания #спирит #еърлайнс #spirit #airlines #обяви #отложи #доставките #нови

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете