Служители на букурещкото метро протестираха пред сградата на правителството

Служители на букурещкото метро протестираха пред сградата на правителството

5 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Служители на букурещкото метро протестираха пред сградата на правителството

Има голям риск метрото в Букурещ да преустанови работа от 15 май. Това предупреди Мариан Артимон, председател на организацията "Единство - Свободен синдикат" в позиция до медиите.

"Поставяме ултиматум, за да привлечем общественото внимание към проблемите ни", се казва в прессъобщението.

По-рано днес Мариан Артимон и колегите му организираха протест пред сградата на правителството на площад "Виктория" в румънската столица. Най-голямото им недоволство е свързано със заплатите. Те се оплакват, че доходите им не са увеличени с 13 процента, както е предвидено в новия Колективен трудов договор.

"Спрете да ни дискриминирате. Дайте ни това, което сте подписали и ние заслужаваме. Ние сме единствената компания за обществен пътнически транспорт в Румъния, която не получава ваучери за храна”, коментира Мариан Артимон пред събралите се на площад "Виктория" журналисти.

Той допълни, че има хронично недофинансиране на транспортната фирма, но най-сериозен е недостигът на кадри. По думите му в момента в Букурещкото метро работят 5050 души, с недостиг на персонал от над 800.  "Хората са принудени да работят на предела на възможностите си и има риск от блокиране на дейността поради инциденти, аварии, изтощение на хората", каза Мариан Артимон.

Въпреки че на днешния протест се очакваше да присъстват около 500 души, на площада се събраха не повече от 20, установи на място БТА. 

#голям #риск #метрото #букурещ #преустанови #работа #предупреди #мариан #артимон #председател

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете