Служебният енергиен министър Владимир Малинов и помощник държавният секретар на САЩ Джефри Пайът са обсъдили енергийното сътрудничество

Служебният енергиен министър Владимир Малинов и помощник държавният секретар на САЩ Джефри Пайът са обсъдили енергийното сътрудничество

12 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Служебният енергиен министър Владимир Малинов и помощник държавният секретар на САЩ Джефри Пайът са обсъдили енергийното сътрудничество

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и Съединените американски щати в областта на енергетиката бе централна тема на разговора между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Пайът. Двамата се срещнаха в литовската столица Вилнюс, където се проведе среща на върха на инициативата "Три морета", съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ).

"Благодарение на диалога и успешното партньорство между двете страни българският енергиен отрасъл постига целите за диверсификация и устойчиво развитие в дългосрочен план", подчерта министър Малинов. По думите му както е сферата на природния газ, така и в ядрената област двете страни са постигнали ключов напредък по отношение на енергийната сигурност.

Двамата са обсъдили изпълнението на инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален коридор. Развитието на газопреносната инфраструктура по това трасе е ключът за енергийната сигурност не само в Югоизточна Европа, а и за Украйна и Молдова, е общото мнение на двамата. 

Помощник държавният секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Пайът изрази задоволство от избора на професионалист в сферата на енергетиката за служебен министър, с когото е работил. Той заяви още, че ще разчита на задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички области на сектора, включително ядрената енергетика, водорода и природния газ, се посочва в съобщението.

Служебният министър Малинов е подчертал, че Министерството на енергетиката ще работи съвместно с партньорите от САЩ за развитие на конкурентоспособен и прозрачен енергиен пазар в страната. 

По-рано, в рамките на участието си в деветото издание на Делфийския икономически форум в Гърция служебният министър на енергетиката Малинов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Н. Пр. Джордж Цунис. 

"Очакваме през следващия месец да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен газ в Александруполис, Гърция. Реализацията на проекта ще подобри енергийната сигурност както за България и Гърция, така и за региона на Югоизточна Европа", подчерта Малинов по време на разговора. 

БТА припомня, че България и САЩ подписаха на 12 февруари междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на България. А относно изпълнението на Вертикалния газов коридор, от "Булгартрансгаз" обявиха две обществени процедури за подготовка на инфраструктурата от българска страна. 

#продължаването #стратегическото #сътрудничество #българия #съединените #американски #щати #областта #енергетиката #централна

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете