Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е заловила руски агенти, подготвящи убийството на президента Володимир Зеленски

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е заловила руски агенти, подготвящи убийството на президента Володимир Зеленски

7 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е заловила руски агенти, подготвящи убийството на президента Володимир Зеленски

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че е заловила руски агенти в редиците на украинската държавна служба за охрана, които са подготвяли убийството на президента Володимир Зеленски и други високопоставени държавни представители, предадоха Ройтерс и Асошейтед прес.

"Контраразузнаването и следователите на Службата за сигурност на Украйна осуетиха плановете на Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) за ликвидиране на президента на Украйна и други представители на висшето военно и политическо ръководство", заяви ССУ в "Телеграм".

Двамата полковници от украинската държавната служба за охрана, която отговаря за сигурността и охраната на високопоставени държавни служители, са били задържани по подозрения, че ще осъществят плана, изготвен от ФСС, се казва в текста. Според ССУ двамата мъже са били вербувани от Москва преди началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

В изявлението на службата за сигурност се цитира ръководителят на ССУ Василий Малюк, според когото заговорът е предвиждал извършването на нападение преди встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин, което се състоя днес. Малюк заяви, че лично е ръководил строго секретната операция по проследяване на заговора.

Миналия месец прокуратурата в Полша съобщи, че един полски гражданин е бил арестуван по обвинения в готовност да извършва шпионска дейност в полза на руското военно разузнаване в предполагаем заговор за убийството на украинския президент, припомня АП.

В изявлението на ССУ се казва, че руските разузнавателни агенти са търсили членове на украинската армия, близки до охраната на президента, които биха могли да вземат държавния глава за заложник и по-късно да го убият. Операцията е била ръководена от Москва, се посочва в текста и се съобщават имената на трима предполагаеми руски шпиони, които стоят зад заговора.

Планът на руското разузнаване е включвал и определянето на местоположението на високопоставени украински представители, срещу които да бъде извършена ракетна атака и нападение с безпилотни летателни апарати. 

Двамата украински полковници са с повдигнати обвинения в подозрение за държавна измяна, за което украинското законодателство предвижда доживотна присъда, отбелязва АП.

#службата #сигурност #украйна #ссу #съобщи #заловила #руски #агенти #редиците #украинската

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете