Словакия задълбочава отношенията си с Украйна в областта на транспорта и енергетиката

Словакия задълбочава отношенията си с Украйна в областта на транспорта и енергетиката

12 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Словакия задълбочава отношенията си с Украйна в областта на транспорта и енергетиката

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиито проруски виждания го вкараха в противоречие с някои западни съюзници, заяви днес, че ще задълбочи сътрудничеството със съседна Украйна в областта на енергетиката, железопътния транспорт и превоза на зърно, предаде Ройтерс.

Словакия иска да бъде "добър, приятелски настроен" съсед на Украйна, каза той след съвместно заседание на словашкото и украинското правителство. 

Фицо промени външната политика на Словакия, след като дойде на власт през октомври 2023 г., като спря военната помощ за Киев и отвори комуникационни канали с Москва, в момент, когато ЕС се стреми да я изолира. Въпреки това той иска да запази търговските отношения с Украйна, включително като продължи да позволява частните доставки на оръжия за Украйна, отбелязва Ройтерс. 

"Украйна се нуждае от помощ и трябва да покажем, че сме солидарни с Украйна", каза словашкият премиер след среща с украинския си колега Денис Шмигал. 

"Разбира се, че може да имаме различни разбирания и виждания за тази помощ и солидарност", добави той след съвместното заседание на двете правителства в Източна Словакия. 

Предишното словашко правителство бе твърдо в подкрепата си за Киев след руската инвазия през 2022 г. и предоставяше изтребители и системи за противовъздуша отбрана, както и други видове оборудване. 

Фицо повтори днес, че Словакия ще продължи да позволява частните доставки на оръжия, въпреки че е спряла държавната военна помощ. 

Той заяви още, че страните са се договорили по старата широкорелсова железопътна връзка за товарни превози от втория по големина словашки град Кошице да започне превоз пътници до украинската столица.

През следващите години те също така ще модернизират главния граничен пункт и ще засилят трансграничните мрежи за пренос на електроенергия.

Фицо заяви, че Словакия ще продължи да предоставя коридор за износ на украински селскостопански продукти.

Шмигал от своя страна каза, че на срещата е било договорено двете страни да работят за премахване на ограниченията върху вноса украинските продукти, които Словакия и други държави са въвели, за да защитят вътрешните си пазари.

#словашкият #премиер #роберт #фицо #чиито #проруски #виждания #вкараха #противоречие #западни

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете