Синдикати в Аржентина стачкуват срещу реформите на Милей

Синдикати в Аржентина стачкуват срещу реформите на Милей

10 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Синдикати в Аржентина стачкуват срещу реформите на Милей

Аржентинските синдикати започнаха днес мащабна обща стачка срещу болезнените мерки за икономии и планираните реформи на новия президент либертарианец Хавиер Милей, чието управление на разходите стабилизира местните пазари, но нанесе щети на икономиката, предаде Ройтерс.

Общественият транспорт, секторът за преработка на зърното, супермаркетите, летищата и банките в южноамериканската страна спряха работа за 24 часа, като повечето синдикати се присъединиха към протеста срещу правителството. 

Милей, икономист и бивш медиен анализатор, спечели изненадващо изборите миналата година, обещавайки да се справи с икономическата криза с "моторна резачка".

Мнозина в Аржентина все още подкрепят плановете на Милей след години на икономически затруднения. Въпреки това неговата пропазарна позиция и строги икономии са се отразили на реалните заплати на хората, които и без това са притиснати от нивата на бедност.

Уго Яски, генерален секретар на Аржентинския централен работнически съюз (CTA), публикува в социалната мрежа "Екс" (X), че стачката е срещу "правителството, което облагодетелства само богатите за сметка на обикновените хора, раздава природни ресурси и се опитва да премахне правата на работниците".

Стачката е тест за правителството на Милей. То се опитва да прокара широк пакет от реформи, включително и предизвикалите редица промени на трудовия пазар, чрез Сената (горна камара), след като получи одобрение от Камарата на депутатите (долната камара).

Заради стачките са отменени полети, парализирани пристанища, а училищата и университетите отчитат минимална дейност. Пазарите също отчитат по-малка дейност, а банките са затворени, тъй като служителите им стачкуват. 

"Това е стачка, за която няма причина или очевидно оправдание", каза на пресконференция президентският говорител Мануел Адорни ден преди стачката, добавяйки, че около 7 милиона души ще бъдат засегнати заради липсата на транспорт. 

#аржентинските #синдикати #започнаха #днес #мащабна #обща #стачка #срещу #болезнените #мерки

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете