Си Цзинпин се срещна в Пекин с бившия президент на Тайван Ма Инцзоу

Си Цзинпин се срещна в Пекин с бившия президент на Тайван Ма Инцзоу

10 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Си Цзинпин се срещна в Пекин с бившия президент на Тайван Ма Инцзоу

Китайският президент Си Цзинпин се срещна днес в Пекин с бившия тайвански президент Ма Инцзоу от опозиционната Националистическа партия ("Гоминдан"), предаде Киодо.

Втората среща между двамата се проведе преди встъпването в длъжност през следващият месец на новоизбрания президент на Тайван, който Пекин смята за привърженик на независимостта на острова.

Ма, който се срещна за първи път със Си през 2015 г. в Сингапур по време на историческа среща на върха между президентите от двете страни на Тайванския проток, е на посещение в Китайската народна република от 1 април.

Във встъпителните си реплики Си похвали насърчаването от страна на Ма на мирното развитие на отношенията между двете страни и заяви, че сънародниците от двете страни на протока принадлежат към една и съща китайска нация. "Никаква сила не може да ни раздели", каза той, цитиран от китайската държавна телевизия.

Ма подчерта значението на мира и стабилността в Тайванския проток, като заяви, че ако избухне война, това ще доведе до "непоносимо бреме" и за двете страни.

"Китайският народ и от двете страни на Тайванския проток определено е достатъчно мъдър, за да се справи мирно със споровете... и да избегне конфликт", каза той.

Опозиционната Националистическа партия на острова, известна още като "Гоминдан", призовава за диалог с Пекин, който избягва разговорите с управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП), която е склонна към независимост и е оглавявана от новоизбрания президент Уилям Лай, отбелязва Киодо.

Лай, който все още заема длъжността вицепрезидент, трябва да положи клетва на 20 май. Отношенията между Пекин и Тайпе се влошиха след края на двата президентски мандата на Ма, който управлява от 2008 г. до 2016 г., и заемането на президентския пост от Цай Ингвен. 

Миналата година Ма се превърна в първия бивш тайвански лидер, който посещава континенталната част на Китай, след като двете страни се разделят през 1949 г., когато приключва Китайската гражданска война. Пекин смята демократично управлявания Тайван за своя територия и засилва военния и политическия си натиск, за да отстоява претенциите си. 

Този път Ма води делегация, включваща студенти, в Китай и пристигна в Пекин в неделя, след като посети провинция Шенси и столицата на провинция Гуандун - Гуанчжоу.

Първоначално тайвански медии съобщиха, че Ма може да проведе разговори със Си в понеделник, но по-късно посочиха, че е възможно те да бъдат отложени, за да съвпаднат със срещата на върха между президента на САЩ Джо Байдън и японския министър-председател Фумио Кишида, насрочена за днес във Вашингтон, отбелязва Киодо.

 

 

 

 

#китайският #президент #цзинпин #срещна #днес #пекин #бившия #тайвански #инцзоу #опозиционната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете