Швейцария представи препоръки за по-строги капиталови изисквания за системно значимите банки в страната

Швейцария представи препоръки за по-строги капиталови изисквания за системно значимите банки в страната

11 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Швейцария представи препоръки за по-строги капиталови изисквания за системно значимите банки в страната

Правителството на Швейцария обяви, че Ю Би Ес (UBS) и три други системно значими местни банки трябва да отговарят на по-строги капиталови изисквания, за да защитят по-широката икономика на страната. Мерките идват година след спешното спасяване на швейцарския кредитор "Креди сюис" (Credit Suisse), който бе придобит от Ю Би Ес, предаде Ройтерс.

В публикуваните 209 страници с препоръки е упоменато как да се контролират банки, смятани за "твърде големи, за да фалират". Швейцарското правителство предложи 22 мерки за директно прилагане.

Не е посочено изрично обаче докъде трябва да стигнат по-строгите капиталови изисквания.

Мерките ще бъде внимателно наблюдавани в Швейцария и извън страната, защото ако Ю Би Ес – най-голямата швейцарска банка в момента, изпадне в криза, вече няма останали местни конкуренти, които биха могли да я придобият.

При подобен развой евентуално нейно спасяване и национализация вероятно биха причинили сериозни щети на публичните финанси на Швейцария.

"Количествените и качествени капиталови изисквания за системно важните банки трябва да бъдат затегнати по целенасочен начин и допълнени с ориентиран към бъдещето компонент", каза правителството в обобщение на своите препоръки.

Затягането на изискванията за Ю Би Ес ще бъде "значително, особено ако банката запази сегашния си размер и структура, или дори нарасне", обясняват швейцарските власти.

Акциите на Ю Би Ес спаднаха с над 2,5 на сто днес към 17:00 часа бълг. време, след като търговията с тях беше спряна за кратко.

Швейцария цели да въведе мерките бързо и да представи на банките два пакета за изпълнение през първата половина на 2025 г. Единият пакет ще е с промени на ниво наредба, които могат да бъдат одобрени от правителството, а другият - за разглеждане от швейцарския парламент.

Правителството заяви още, че отхвърля идеята за въвеждане в закон на възможността за временна публична собственост на банка по време на кризи.

Предлагат се допълнителни правомощия на Швейцарския орган за контрол на финансовите пазари (FINMA), възможността за прилагане на капиталови добавки и укрепване на финансовото състояние на дъщерните дружества, но се избягва "общо увеличение" на капиталовите изисквания.

"Трудно е да се стигне до окончателна преценка за точното въздействие на увеличените капиталови изисквания", пише още в публикуваните днес препоръки, като се отбелязва, че трябва да се вземе предвид "пропорционалността", като се има предвид конкурентният натиск, пред който са изправени швейцарските банки. "Следователно трябва да се предпочетат мерки, които са насочени към засилване на капиталовите изисквания на (системно важни банки) и повишаване на тяхната прозрачност, така че да се осигури яснота и пространство за маневриране при криза, дори в случай на сложни банкови структури".

Министърът на финансите на Швейцария Карин Келер-Зутер коментира публикуваните препоръки към кредиторите, които са "твърде големи, за да фалират", като каза, че очаква отпор от банковия сектор на предложените реформи.

Според нея е важно банковия сектор да стане по-силен, а швейцарските данъкоплатци не трябва да поемат разходите за фалити на компании.

"Ю Би Ес вече е единствената останала глобална, системно важна банка в нашата страна", обясни Келер-Зутер по време на пресконференция в Берн.

На този фон анализатори прогнозират, че Ю Би Ес може да трябва да намери допълнителни средства за милиарди долари, за да се предпази от риска да претърпи колапс. Процесът вероятно обаче ще отнеме време, тъй като правителството заяви, че ще изчака резултатите от парламентарно разследване на фалита на "Креди сюис".

#правителството #швейцария #обяви #ubs #системно #значими #местни #банки #трябва #отговарят

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете