Шолц заяви, че иска да предостави на Киев още милиарди като помощ

Шолц заяви, че иска да предостави на Киев още милиарди като помощ

29 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Шолц заяви, че иска да предостави на Киев още милиарди като помощ

Германия и Франция искат големите западни индустриални държави да предоставят още милиарди като помощ за Украйна, каза германският канцлер Олаф Шолц на френско-германска правителствена среща днес край Берлин, предаде ДПА.

Разглежда се възможността за използване на приходите от лихви от замразените активи на Руската централна банка, заяви Шолц в двореца Мезеберг.

"Искаме да предоставим на Украйна достъп до допълнително финансиране за милиарди, за да може тя да осигури надеждно своята отбрана и по този начин да повиши още повече сигурността на цяла Европа", каза германският канцлер, като добави, че целта е да се обединят и засилят усилията на страните от Г-7 и Европейския съюз.

Коментарите на Шолц идват на фона на състоялите се в края на миналата седмица разговори между министрите на финансите на големите западни държави от Г-7, където те обсъдиха начините за използване на тези лихви, но не постигнаха съгласие.

Неотдавна Вашингтон предложи страните от Г-7 да предоставят на Украйна заем в размер до 50 млрд. долара, който да бъде обезпечен с приходите от лихви от замразените средства на Руската централна банка.

Държавите от ЕС реагираха предпазливо, тъй като предложението на САЩ включваше и бъдещи приходи от лихви, които може да не са налични в зависимост от по-нататъшното ниво на лихвените проценти и начина, по който ще продължи войната в Украйна.

Брюксел реши да насочи 90 % от вече натрупаните използваеми приходи от лихви към фонд на ЕС за финансиране на военно оборудване и обучение, а останалите 10 % да бъдат използвани за финансиране на възстановяването на инфраструктурата на Украйна.

#германия #франция #големите #западни #индустриални #държави #предоставят #още #милиарди #помощ

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете