Сблъсъци в Истанбул между полицията и демонстранти, отбелязващи 1 май

Сблъсъци в Истанбул между полицията и демонстранти, отбелязващи 1 май

2 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сблъсъци в Истанбул между полицията и демонстранти, отбелязващи 1 май

Турската полиция се е намесила, за да попречи на групи, желаещи да достигнат до истанбулския площад "Таксим" за неразрешени от властите демонстрации по случай Деня на труда 1 май, съобщава електронното издание на турския в. "Хюриет". Извършени са арести. Турските власти съобщиха по-рано тази седмица, че забраняват организирането на демонстрация по повод 1 май на централния площад "Таксим" в Истанбул, и предупредиха за планирани терористични акции в мегаполиса навръх празника.

Вчера 58 заподозрени бяха задържани в различни части на Турция, след като било установено, че участват в подготовката на провокации по повод Деня на труда, а днес последва порция нови арести на 41 лица при операция срещу "Ислямска държава".

Като част от мерките за 1 май от сутринта са затворени пътищата към централния истанбулски площад "Таксим". Властите определиха в Истанбул общо 40 места за провеждане на мероприятия по случай Деня на труда, за чиято сигурност ще бдят над 42 000 полицейски служители.

Работнически конфедерации, синдикати, сдружения и представители на политически партии се събраха на други места в града, сред които на площад "Сарачхане". Там пристигнаха и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и лидерът на най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Йозгюр Йозел.

Групи демонстранти се насочиха от "Сарачхане" към "Таксим", но пътят им бе препречен от полицейски екипи и се стигна до стълкновения. Опит да стигнат до "Таксим" бе осъществен и от група демонстранти, събрали се пред общината в истанбулския район "Шишли", но те също се натъкнаха на полицейска блокада, а при разразилите се сблъсъци част от демонстрантите бяха задържани. Арести имаше и сред участниците в демонстрации в Окмейданъ и Бешикташ, които с лозунги и плакати също се опитаха да пробият загражденията и да достигнат до "Таксим", отбелязва "Хюриет".

В рамките на мерките, предприети от окръжната управа на Истанбул по повод Деня на труда и солидарността 1 май, пътищата, водещи към площад "Таксим", бяха затворени за движение още рано сутринта. Паркирането на автомобили беше забранено по улиците и булевардите в района, а контейнерите за боклук бяха премахнати. Отстранени бяха и паркираните превозни средства на автопаркингите в района на "Таксим", "Шишхане", "Кабаташ", "Меджидийекьой", "Шишли", "Сарачхане", площад "Бешикташ" и "Долмабахче". Туристите, отседнали в хотелите около "Таксим", се наложи да напуснат зоната пеша с куфарите си, след като не можаха да си осигурят трансфер до летището.

#турската #полиция #намесила #попречи #групи #желаещи #достигнат #истанбулския #площад #таксим

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете