Саудитска Арабия вдига ключови петролни цени

Саудитска Арабия вдига ключови петролни цени

5 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Саудитска Арабия вдига ключови петролни цени

Саудитска Арабия повиши цените на основния си сорт суров петрол за основните купувачи в Азия за идния месец, след като обединението ОПЕК+ се съгласи да запази действащите ограничения за добива, а петролният пазар в Близкия изток показва признаци на засилване, информира Блумбърг. 

Държавният концерн "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) вдигна официалната продажна цена за Азия до 2 д. над регионалната референтна стойност за майските фючърси, според ценоразпис, получен от Блумбърг. 

Месечният растеж от 30 цента е по-голям от очакваното от анкетираните пазарни играчи и бележи второ последователно повишение за този сорт за региона. 

Петролният пазар в Близкия изток изглежда белязан от все по-затегнато предлагане. Комитет на ОПЕК и партньорите на организацията препоръча по-рано тази седмица ограниченията за петролния добив да бъдат запазени и през юни. Освен това геополитическите рискове, свързани с войната и нападенията върху товарни кораби, допринесоха за повишаване на фючърсите до най-високото ценово равнище за тази година - над 91 долара за барел. 

 

#саудитска #арабия #повиши #цените #основния #сорт #суров #петрол #основните #купувачи

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете