Състоянието на икономиката има най-голямо значение за позицията на българите към приемането на еврото, сочи проучване

Състоянието на икономиката има най-голямо значение за позицията на българите към приемането на еврото, сочи проучване

1 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Състоянието на икономиката има най-голямо значение за позицията на българите към приемането на еврото, сочи проучване

За нагласите на българите към присъединяването на страната в еврозоната, най-голямо значение имат икономическите фактори – рецесия, инфлация, заетост, покупателна способност и други. Това каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова на кръгла маса на тема: "България и еврозоната: анализ на ключови фактори", като се позова на изследване на компанията Scios.ai, направено с помощта и със симулации чрез изкуствен интелект. Събитието се проведе в  Дома на Европа в София.

По-малко влияние за приемане на еврото имат спазването на човешките права, следвани от националната сигурност, климатичните промени и на последно място - запазването на суверенитета на страната.

Според експертите на фирмата, които се позовават на данни на Евростат, само 44 от българите са положително настроени към приемането на на страната в еврозоната, 52 процента са против, а 4 на сто нямат ясна позиция.

При забавяне на приемането на страната в еврозоната обществената подкрепа към еврото няма да расте, сочи още анализът на компанията.

Анализът, направен с помощта на изкуствен интелект, показва, че най-голямо влияние за нагласите на хората по тази тема имат финансовите експерти, а най-малко доверие те имат на държавните институции. Хората вече имат предварителни нагласи по темата и те трудно могат да бъдат променени, посочиха експертите.

Компанията Scios.ai е разработила три сценария на икономиката на България, при които се измерва доверието в еврото. При рецесия в икономиката ще има най-голям спад на вярата в общата европейска валута – с около 20 процента. Спад би имало и при висока инфлация. Само при намаляваща инфлация може да се говори за минимално увеличение на доверие в еврото - с около 5 процентни пункта.

Данните от изследването са публични, като целта е да се даде повече информация за факторите, определящи позицията на хората и да им се помогне да преодолеят страховете си от промяната на валутата, посочи Цветелина Пенкова.

#нагласите #българите #присъединяването #страната #еврозоната #найголямо #значение #икономическите #фактори #рецесия

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете