САЩ увеличават рязко митата върху вноса на китайски електромобили и на други продукти

САЩ увеличават рязко митата върху вноса на китайски електромобили и на други продукти

14 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


САЩ увеличават рязко митата върху вноса на китайски електромобили и на други продукти

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че неговата администрация ще увеличи рязко митническите тарифи върху китайския внос, свързан с редица сектори на икономиката, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната, предадоха световните агенции.

Новите мерки ще оскъпят вноса на китайски продукти, оценявани на 18 млрд. долара, посочва Си Ен Ен. 

Поскъпва импортът от Китай в САЩ на стомана и алуминий, на минерали от критично значение за новите индустрии и технологии, на модерни компютърни чипове, електрически превозни средства, компоненти за производството на батерии, соларни клетки, на кранове и медицинска апаратура.

Увеличението на митническите тарифи варира от 100 процента за електрическите превозни средства през 50 процента при компонентите за соларни системи до 25 процента за други продукти. Те ще бъдат наложени в рамките на идните две години.

Администрацията на Байдън ще запази редица мита, въведени при управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп и ще увеличи други, се посочва в изявление на Белия дом. В него се отбелязва, че това решение е в отговор на "рисковете за икономическата сигурност" на САЩ, породени от нелоялните търговски практики на Китай, който наводнява световните пазари с евтини стоки.

Мярката е опит на администрацията на Джо Байдън да ограничи възможностите на Китай да разработва модерни технологии, които са от критично значение за установяване на доминиращо положение на световните пазари, както и да стимулира производствения сектор в САЩ, отбелязват анализатори. 

Решението на управляващите във Вашингтон идва на фона на значителния търговски дефицит на САЩ с Китай. Американският износ за азиатската страна е достигнал 148 млрд. долара през 2023 година, но китайският внос е възлязъл на 427 млрд. долара, сочат официалните статистически данни в САЩ.

Този дисбаланс при търговията между двете страни се превръща във все по-чувствителна политическа тема в САЩ, посочва Ройтерс.  

Преди да бъде обявено повишаването на митническите тарифи върху китайския внос в САЩ, говорител на външното министерство на Китай обяви, че неговата страна винаги се е противопоставяла на едностранното повишаване на митата, което е в нарушение на правилата на Световната търговска организация (СТО). 

Представителят на управляващите в Пекин заяви, цитиран от Франс прес, че Китай "ще предприеме всички необходими мерки, за да защити законните си права и интереси".

#президентът #сащ #джо #байдън #обяви #неговата #администрация #увеличи #рязко #митническите

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете