САЩ отпускат 60 милиона долара на щата Мериленд за дейностите по възстановяване на срутилия се мост в Балтимор

САЩ отпускат 60 милиона долара на щата Мериленд за дейностите по възстановяване на срутилия се мост в Балтимор

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


САЩ отпускат 60 милиона долара на щата Мериленд за дейностите по възстановяване на срутилия се мост в Балтимор

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън ще отпусне 60 милиона долара на щата Мериленд за дейностите по възстановяване на моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, рухнал преди дни след удар на кораб в него, предаде Ройтерс, като се позова на американското Министерство на транспорта.

"Средствата, които днес отпускаме в спешен порядък, ще помогнат на щата Мериленд да предприеме най-неотложните действия, след което ще бъде предоставен допълнителен ресурс за продължаване на работите по възстановяване и реконструкция на моста", заяви ведомството.

Сумата беше поискана вчера от губернатора на щата Уес Мур, а Министерството на транспорта на практика я одобри само за часове, което е необичайно бърз срок, като се има предвид, че обикновено процедурата трае с дни, отбелязва Ройтерс.

Във вторник президентът Байдън обяви пред репортери, че федералното правителство на САЩ ще направи всичко възможно необходимите за възстановяването на моста пари да бъдат осигурени час по-скоро.

Мур уточни, че поисканите 60 милиона долара ще отидат за разчистването на останките от моста така, че да може да започне построяването му наново, за което ще са необходими още средства.

Въпреки това губернаторът направи уточнението, че сумата от 60 млн. долара може да се окаже недостатъчна, тъй като оценката на щетите от случилото се все още не е завършила.

По първоначални прогнози на компанията за анализ на икономическото планиране и ефекти ИМПЛАН цялостната цена на реконструкцията на мостовото съоръжение, която най-вероятно ще бъде платена от федералното правителство, ще възлезе на 600 млн. долара. Но представители на федералното правителство са казали пред конгресмените от щата Мериленд, че разходите може да нараснат до най-малко 2 милиарда долара, съобщава изданието "Хил", като се позова на запознати.

Във вторник плаващият за Шри Ланка под сингапурски флаг огромен контейнеровоз "Дали" загуби тяга и управление и се удари в една от носещите опори на моста.

Ударът причини почти незабавното рухване на съоръжението във водите на река Патапско. Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност, но се предполага, че и те са загубили живота си. Злополуката наложи затварянето на важни коридори за корабплаване и на пристанище Балтимор, което е едно от най-натоварените по Източното крайбрежие на САЩ.

 

 

 

 

#правителството #президента #сащ #джо #байдън #отпусне #милиона #долара #щата #мериленд

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете