САЩ отменя освобождаването от мита на вноса на някои китайски соларни продукти

САЩ отменя освобождаването от мита на вноса на някои китайски соларни продукти

16 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


САЩ отменя освобождаването от мита на вноса на някои китайски соларни продукти

Американското правителство отменя освобождаването от мита за вноса на някои соларни продукти от Китай, основният икономически конкурент на САЩ, предаде Ройтерс.

Белият дом обяви, че вратичките за внос през трети страни се затварят и освобождаването от мита на двустранни соларни панели и модули е към края си. 

Освобождаването от мита за вноса на соларни модули от четири азиатски страни в САЩ - Камбоджа, Малайзия, Тайланд и Виетнам - също ще бъде преустановено. Американското правителство се аргументира, че Китай внася соларни модули в САЩ през тези страни на изкуствено ниски цени и избягва митата. 

Американският президент Джо Байдън разреши 24-месечно освобождаване от мита, за да гарантира достатъчно доставки. Оттогава обаче производството на соларни модули в САЩ драстично е нараснало.

Междувременно САЩ блокираха днес вноса от 26 китайски търговци на памук или складови бази като част от усилията си да премахне от американските вериги стоки, произведени с принудителен труд от уйгурските малцинства.

Компаниите са най-новите попълнения в списъка на Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгури в китайския регион Синдзян.

Високопоставени американски представители смятат, че китайските власти са изградили трудови лагери за уйгурите и други мюсюлмански малцинствени групи  в Синдзян. Пекин отрича подобни обвинения. 

Много от компаниите за памук са базирани извън Синдзян, но доставят памука си от региона, се посочва в комюнике на американското министерство на вътрешната сигурност. 

#американското #правителство #отменя #освобождаването #мита #вноса #соларни #продукти #китай #основният

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете