Сърбия и босненската Република Сръбска ще организират Великденски събор на сръбския народ след гласуването на резолюцията за Сребреница

Сърбия и босненската Република Сръбска ще организират Великденски събор на сръбския народ след гласуването на резолюцията за Сребреница

28 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сърбия и босненската Република Сръбска ще организират Великденски събор на сръбския народ след гласуването на резолюцията за Сребреница

Сръбският президент Александър Вучич и президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик разговаряха днес в Белград за резолюцията за геноцида в Сребреница, която трябва да бъде гласувана през май, и решиха да организират Събор на сръбския народ веднага след гласуването, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Този месец в ООН бе представена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г. и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Сърбия, както и нейните съюзнически в ООН страни, не признават геноцида и са против приемането на резолюцията. Насроченото за 2 май заседание на Общото събрание на ООН, на което се очакваше гласуване по предложената резолюция, бе отложено. Посланикът на Босна в ООН Златко Лагумджия каза по-рано, че заседанието няма да се проведе преди 6 май.

Додик поиска от сръбския президент по-рано обявения Великденски събор на сръбския народ, обединяващ гражданите на Сърбия и Република Сръбска, да бъде отложен и организиран веднага след гласуването на резолюцията, за да може „сръбският народ да предложи силен отговор на най-тежката морална, правна и политическа дисквалификация, насочена към него“.

Вучич прие предложението на Додик, като точната дата за организиране на Събора ще бъде изяснена непосредствено след приключването на Общото събрание на ООН и гласуването на резолюцията.

Сръбският президент уведоми Додик относно действията на Сърбия и сръбската делегация в ООН за гласуването. Той подчерта, че „ситуацията за сръбския народ е много тежка и сложна и е напълно ясно, че големите западни страни ще опитат да приемат резолюцията на всяка цена“.

По думите му Сърбия е вложила „максимални усилия да защити не само жизнените интереси на сръбския народ, но и истината и международното право“.

Вучич и Додик ще се срещнат отново на 1 май в Белград, за да обсъдят съвместните икономически проекти и други видове сътрудничество.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. Масовото клане, обявено на 26 февруари 2007 г. от Международния съд в Хага като геноцид, е най-тежкото кръвопролитие в Европа след Втората световна война (1939-1945). 

#сръбският #президент #александър #вучич #президентът #босненската #република #сръбска #милорад #додик

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете