Събирачи на трюфели и гъби у нас се обявиха против промени в данъчен закон

Събирачи на трюфели и гъби у нас се обявиха против промени в данъчен закон

26 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Събирачи на трюфели и гъби у нас се обявиха против промени в данъчен закон

Събирачи на трюфели и гъби се обявиха против промени в данъчен закон. С голямо разочарование посрещнахме новината за промяна на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения, пише в позиция на Националния съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове“ (НСПТСТГГП). Позицията е изпратена до всички парламентарни групи и е получена днес в БТА.

Всички наши членове и последователи смятат, че с въвеждането на алтернативен данък, в един пакет с горска такса, социални и здравни осигуровки, се създадоха изключително благоприятни условия за дейността на сектора на добив, преработка и търговия с диворастящи гъби, посочват от браншовата организация. Не можем да се съгласим с факта, че няма приходи след въвеждане на алтернативния данък. Точно обратното: само за месец и двадесет и пет дни приходите през годината надвишават всички приходи, реализирани през миналата година при старата система за облагане, към която искат да ни върнат, се посочва в документа.

Депутатите приеха днес на първо четене законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът е внесен от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова. В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия, се отбелязва в доклада.

Събирачите на трюфели и гъби предлагат заплащането на осигуровките, таксите и данъка да става до 15-o число на месеца, в който се извършва добивът, а не в предходния, за да отпадне неяснотата дали ще има добив на гъби, трюфели и горски плодове или няма да има вследствие на сняг, суша, студ, слана, град, вятър и т.н. Пенсионери и инвалиди да не заплащат осигуровки, а лицата, осигуряващи се на 8-часов работен ден, да заплащат осигуровки по желание. Сега събирачите на трюфели плащат осигуровки за 4-часов работен ден.

#събирачи #трюфели #гъби #обявиха #против #промени #данъчен #закон #голямо #разочарование

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете