С фотоизложба ще бъдат разказани митовете за онкологичните заболявания сред децата

С фотоизложба ще бъдат разказани митовете за онкологичните заболявания сред децата

преди 12 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


С фотоизложба ще бъдат разказани митовете за онкологичните заболявания сред децата

С фотоизложба ще бъдат разказани митовете за онкологичните заболявания сред децата. Това съобщиха от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, организатори на изложбата в столицата. 

От днес до 3 октомври в пространството пред кино „Кабана“ в София, чрез 28 фотографии ще разкажем за осемте мита за детския рак (спрямо данните на CCI – Childhood Cancer International) и ще покажем някои от нашите survivors - колко са пораснали от момента на поставяне на страшната диагноза, как с усмивка преминават през своите битки и как не се различават по никакъв начин от останалите деца и младежи на тяхната възраст, допълниха от сдружението. Survivor е термин, с който Световната здравна организация и международните асоциации, борещи се с рак, наричат хората, победили в битката с онкологично заболяване, посочиха още от сдружението. 

Изложбата ще бъде открита тази вечер в 18:30 ч и е под патронажа на президента Румен Радев.

Като част от Childhood Cancer International, всяка година през септември сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организира различни инициативи. Тази година, в YouTube, Spotify и Facebook се излъчва подкаст, в който се включват млади хора, преборили рака, организира се изложбата „Да победиш рака“ с авторски снимки на деца и младежи, победили болестта, издава се книга за късните ефекти при деца и младежи, преборили онкологично заболяване, която ще се разпространява безплатно в детските онкохематологични клиники в София, Варна и Пловдив. 

От сдружението приканват различни институции да се включат в световната инициатива Light It Up Gold!, като осветят за няколко дни обществени сгради или да поставят на фасадите им голяма златна панделка. Златният цвят е символът, с който се почита смелостта на децата, засегнати от онкологично заболяване. 

Някои от постиженията на сдружението през последните 14 години са създаването на първия дневен център за работа с деца с онкохематологични заболявания, откриването на първия на Балканите възстановителен център, организирането на годишни спортни състезания за деца с онкохематологични заболявания и провеждането на регулярни летни възстановителни лагери. Всички услуги, които сдружението предоставя на децата, младежите и техните семейства, са напълно безплатни. За да се възползват от дейностите, семействата трябва да предоставят документ, удостоверяващ поставената онкохематологична диагноза. 

#фотоизложба #бъдат #разказани #митовете #онкологичните #заболявания #сред #децата #съобщиха #сдружение

Още новини

Още новини от България, които може да четете