С членството си в НАТО България стана част от клуба на икономиките, определящи дневния ред, каза проф. д-р Милен Балтов

С членството си в НАТО България стана част от клуба на икономиките, определящи дневния ред, каза проф. д-р Милен Балтов

29 март 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


С членството си в НАТО България стана част от клуба на икономиките, определящи дневния ред, каза проф. д-р Милен Балтов

Преди 20 години предизвикателствата пред страната ни бяха много и най-вече икономически. Ако приемем, че 2004 година беше мирна, спокойна и олимпийска, всъщност имаше предизвикателства пред икономиката ни като цяло. България имаше голям външен дълг, пускаше нови облигационни емисии. Това припомни в интервю за БТА ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов, който се включи във виртуалната изложба по инициатива на БТА "75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, която бе открита в Националния пресклуб на БТА в Бургас. Тя беше едновременно представена във всички 35 национални пресклуба на БТА в България и в чужбина. 

"Нещо, което се случи веднага след приемането ни в НАТО, буквално в рамките на същата година беше, че цената на българския дълг падна. Чисто психологически България премина в категорията на държавите, които са разпознаваеми и са част от един клуб на икономиките, определящи дневния ред. Ако важното нещо при членството ни беше да се определи, че България е разпознаваема, партньорска държава и икономиката буквално извлича ползи от това, то 20 години по-късно ние виждаме сериозни предизвикателства пред сигурността. Чуваме много мнения включително и такива, които задават въпроса: "не е ли по-добре да сме напълно независими". Разбира се, в света има такива държави. Швейцария е пример за това, но ние не можем да бъдем такава държава - най-малкото заради географското си разположение и заради историята ни. Не е възможно държава с мястото и ресурсите на България да е фактор и да е способна да осигури сама своята сигурност", посочи проф. Балтов. 

Той добави, че членството ни в Алианса има положителна икономическа роля, тъй като показва, че територията и отношенията на нашата държава са гарантирани по отношение на трети държави. Членството на страната ни гарантира и сигурност по отношение на пазарните правила у нас. Той коментира, че в началото на 2004 година никой не е говорил за ползите от приемането ни в НАТО.

"Нашият външен дълг тогава беше със стойност от порядъка на 7-8 % на купона. На международните пазари в рамките на половин година нашият дълг започна да се оценява със стойности на лихвите от порядъка на 4-5 на сто. Това беше драматична промяна в добрия смисъл на думата. Тогава у нас кредитите струваха от порядъка на 15-18 %. През 2008 година можеха вече да се използват и гарантираните кредити за обслужване с цена от 10 на сто. Това беше съществен процес, който отвори вратата за вътрешните и външните инвестиции", добави проф. Милен Балтов. 

По думите му със сигурност можем да кажем, че фактор за стабилността на България е било именно членството ѝ в НАТО.

"Ако трябва с някаква романтика да си спомня този момент, тогава бяха юбилейните монети, които бяха масови в обращение. От моето детство и от Универсиадата през 1977 година в София аз не помня толкова дълго време да са се задържали юбилейни монети от 50 ст. и 1 лев. Все още си пазя такива монети. През 2004 година БНБ прояви една предприемчивост и пусна много голяма емисия. Хората се асоциираха с това и им харесваше", каза икономистът. 

Той коментира и последното разширение на Алианса с приемането на Швеция и Финландия. 

"Виждаме две сериозни държави, които от векове са независими и предпочитат независима политика. За тези страни ползите ще бъдат допълнителни. Шведската тежка и отбранителна индустрия са много сериозни. Що се касае до българската отбранителна промишленост - в момента тя печели много. Печалбите са огромни за последните две години", заключи проф. Балтов. 

Изложбата „75 години НАТО и 20 години НАТО в България“ бе официално открита в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София и в 35 национални пресклуба в страната и чужбина. Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

#години #предизвикателствата #пред #страната #найвече #икономически #ако #приемем #2004 #година

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете