С близо 9 на сто по-малко електромобили "Тесла" са доставени през първото тримесечие

С близо 9 на сто по-малко електромобили "Тесла" са доставени през първото тримесечие

2 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


С близо 9 на сто по-малко електромобили "Тесла" са доставени през първото тримесечие

Продажбите на американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla) рязко са намалели през първото тримесечие на годината, след като конкуренцията в световен мащаб се увеличи, растежът на продажбите на електрически превозни средства се забави, а по-ниските цени не успяха да привлекат повече купувачи, предаде Асошиейтед прес.

"Тесла" обяви, че е доставила 386 810 автомобила през периода от януари до март. Това е с близо 9 на сто по-малко, отколкото доставените 423 000 коли през същото тримесечие на миналата година.

Акциите на "Тесла" изтриха почти 6 на сто в днешната ранна търговия на Уолстрийт.

Продажбите на компанията остават под очакванията на анализаторите на Уолстрийт. Според анкета на "ФактСет" (FactSet) мнозинството от експертите очакваха компанията да достави 457 000 автомобила през първото тримесечие.

Забавящите се продажби ще затруднят достигането на годишния темп на растеж от 50 на сто, който изпълнителният директор Илон Мъск прогнозира, отбелязва АП.

Въпреки резултатите на "Тесла", останали под очакванията, компанията успява да си върне първото място като най-продавана марка електромобили в света - позиция, от която бе изместен от Би Уай Ди (BYD) през предходното, четвърто тримесечие.

Китайската компания достави 300 114 електромобила през първото тримесечие, което е с 43 на сто по-малко, отколкото реализираните през четвъртото тримесечие на миналата година 526 409 електромобила, които бяха рекордно много за Би Уай Ди.

#продажбите #американския #производител #електромобили #тесла #tesla #рязко #намалели #първото #тримесечие

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете