Руски съд осъди на 12 години затвор жител на Сибир по дело за държавна измяна

Руски съд осъди на 12 години затвор жител на Сибир по дело за държавна измяна

4 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Руски съд осъди на 12 години затвор жител на Сибир по дело за държавна измяна

Жител на руската Омска област в Сибир бе осъден днес на 12 години затвор за държавна измяна по обвинение в опит да предаде  информация от военен характер на Германия, съобщиха днес регионалната прокуратура и службите за сигурност, предаде Франс прес.

Съдът е установил, че "през 2022 г. той е събрал класифицирана информация с военен характер и се е опитал да се свърже с представител на чужда държава, за да я предаде", посочи в изявление прокуратурата.

Според същия източник мъжът е осъден за държавна измяна на 12 години затвор в наказателна колония със строг режим.

Според Ирина Руснак, говорителка на местния клон на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от агенция Интерфакс, осъденият е бивш служител на военна компания и е "планирал да предаде" информация на "германски представители".

"Той е бил в постоянен контакт с чужденци, за да им предаде информация от военен характер и да замине да живее със семейството си в Германия", уточнява говорителката.

ФСС е арестувала мъжа през юни 2023 г., след като иззела от него флашка, съдържаща данни за военна база в Омск и информация за високопоставени офицери на обекта, съобщи Интерфакс.

През последните години в Русия зачестиха съдебните процеси за шпионаж или държавна измяна, които винаги се провеждат при закрити врата и чиито подробности са секретни, посочва АФП.

#жител #руската #омска #област #сибир #осъден #днес #години #затвор #държавна

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете