Руски изтребител МиГ-31 съпроводи американски бомбардировачи над Баренцово море

Руски изтребител МиГ-31 съпроводи американски бомбардировачи над Баренцово море

26 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Руски изтребител МиГ-31 съпроводи американски бомбардировачи над Баренцово море

Руски самолет изтребител МиГ-31 е съпроводил днес два американски бомбардировача над Баренцово море (между северното крайбрежие на континентална Европа и Северния ледовит океан), предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на руското министерство на отбраната.

В изявлението изрично се отбелязва, че изтребителят не е допуснал навлизане в руското въздушно пространство от страна на американските бомбардировачи.

"На 26 март руските системи за контрол на въздушното пространство засякоха над акваторията на Баренцово море приближаваща се към държавните граници на Руската федерация групова въздушна цел. С цел опознаването на въздушната цел и недопускането ѝ през държавните граници на Руската федерация във въздуха бе вдигнат изтребител МиГ-31 от състава на застъпилите на бойно дежурство сили за противовъздушна отбрана".След приближаването на руския изтребител американските стратегически бомбардировачи са променили летателния си план, като са се отдалечили от границите на Русия, а след това и са обърнали курса си, поясни руското министерство на отбраната.

"Руският самолет се прибра благополучно в базата, без да бъдат допуснати нарушения на държавните граници на Руската федерация. Полетът му бе изпълнен в стриктно съответствие с международния правилник за използване на въздушното пространство над неутрални води и при спазване на мерките за безопасност", пише още в изявлението.

В неделя руското министерство на отбраната също съобщи за вдигнат във въздуха по тревога изтребител МиГ-31, след като американски бомбардировачи са наближили руското въздушно пространство над Баренцово море.

#руски #самолет #изтребител #миг31 #съпроводил #днес #два #американски #бомбардировача #баренцово

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете