Руска медия разпространи видео с предполагаема версия за поръчител, съобщена от обвиняеми за нападението в "Крокус сити хол", за което отговорност пое още в нощта на атаката клонът на "Ислямска държава" в Афганистан

Руска медия разпространи видео с предполагаема версия за поръчител, съобщена от обвиняеми за нападението в "Крокус сити хол", за което отговорност пое още в нощта на атаката клонът на "Ислямска държава" в Афганистан

8 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Руска медия разпространи видео с предполагаема версия за поръчител, съобщена от обвиняеми за нападението в "Крокус сити хол", за което отговорност пое още в нощта на атаката клонът на "Ислямска държава" в Афганистан

Руската медия Първи канал разпространи видео, в което обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол“ в град Красногорск край Москва са посочили име на предполагаем организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС, като се позова на видеото, излъчено в Първи канал. Нито една от световните агенции Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА не предава съобщената от ТАСС информация. Те припомнят, че отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан. Коментар на съобщената от Първи канал информация има в украинската агенция УНИАН.

Във видеото от разпита на обвиняемите за атаката в Подмосковието, проведен от руската Федерална служба за сигурност, излъчено по Първи канал на руската телевизия един от обвиняемите казва, че човек на име Сайфуло им казал, че трябва да отидат в Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли. Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница. „Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите – по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев“, казва той.

Украинската агенция УНИАН, коментирайки изнесената от руския Първи канал информация, нарича този руски канал "пропагандистки" и преразказва версията, която тиражират по време на разпит обвиняемите за атаката в "Крокус сити хол". 

"Пропагандистите твърдят, че мъжете са били задържани на 141 км преди границата, като се твърди, че са получили инструкции от своя водач, който им е подготвил два коридора", посочва УНИАН в коментар за видеото, излъчено по Първи канал. 

"В същото време историята не обяснява как точно нападателите е трябвало да преминат руската граница и защо Беларус твърди, че терористите са се опитали да влязат на нейна територия", посочва украинската агенция.

УНИАН припомня, че нападателите от концертната зала в Подмосковието са избягали от мястото на инцидента с кола и са били задържани едва на следващия ден. Путин заяви, че терористите са били задържани на път за границата с Украйна, където са им подготвяли "прозорец", допълва агенцията. Скоро след това Александър Лукашенко заяви, че след терористичното нападение е била засилена охраната на границата, така че нападателите "са обърнали гръб и са отишли в участъка на украинско-руската граница". 

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението. САЩ също са сигурни в тяхното участие, като са предупредили Русия за вероятността от атака. В същото време Москва активно се опитва да хвърли вината върху Украйна", коментира УНИАН.

След нападението в концертната зала "Крокус сити хол" руски представители не веднъж заявиха, че подозренията им падат върху "украински националисти", като в даден момент те замесиха и западни страни в предполагаемо съучастие, припомнят световните агенции. Още непосредствено след атаката украински представители, но и представители на проукраински руски доброволчески групи, действащи в Украйна, отрекоха да са замесени в нападението, припомня Франс прес. Впоследствие при всеки намек на Москва в тази насока украински представители заявиха, че версията на руските представители не е вярна.

Отговорност за атаката още в нощта на 22 срещу 23 март пое афганистанският клон на "Ислямска държава". Веднага след това американски разузнавателни представители казаха, че според разузнавателни данни ИД е отговорна за атаката. Впоследствие световните агенции публикуваха и информации, че САЩ и Иран са предупреждавали преди атентата Русия за подобна терористична заплаха.

В нападението в концертната зала в Красногорск в Подмосковието загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са смятани за непосредствени извършители. Всичките 11 задържани са пратени в предварителния арест.

 

#руската #медия #канал #разпространи #видео #което #обвиняемите #организирането #терористичното #нападение

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете