Русия се готви да премести бойци на "Вагнер" от Африка в Белгородска област

Русия се готви да премести бойци на "Вагнер" от Африка в Белгородска област

16 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия се готви да премести бойци на "Вагнер" от Африка в Белгородска област

Руските власти се готвят да пренасочат някои от частите на бившата група „Вагнер“, които служат в Африканския корпус, към Белгородска област, съобщи Институтът за изучаване на войната (ИИВ), цитиран от Укринформ.

Според анализаторите на ИИВ информиран източник е съобщил на 15 април, че Кремъл смята, че генерал-лейтенант Андрей Аверянов от Главната дирекция на военното разузнаване на Русия (ГРУ) не е успял да спази дадения му срок за развивания от Министерството на отбраната Африкански корпус.  

Източникът твърди също, че властите се подготвят да преместят неопределени части от Африканския корпус в Белгородския регион.

"Продължаващите усилия на групата „Вагнер“ да набере персонал за дейностите си в Африка сега означават набиране на персонал, който да бъде разположен в Белгородска област. Войници от руския Африкански корпус бяха разположени в Нигер на 12 април и засега остава неясно дали според източника Африканският корпус ще прекрати изцяло работа в Африка или само някои части от Африканския корпус ще бъдат преместени в района на руско-украинската граница“, се казва в доклада.

ИИВ продължава с оценките си, че руските сили в момента се възползват от  недостига на боеприпаси в Украйна в резултат на блокираната американска военна помощ, като трупат не толкова съществени тактически предимства, но предупреждава, че в бъдеще Русия може да постигне по-значими и заплашителни победи, особено западно от Бахмут, ако САЩ продължи да задържа помощта за Украйна.

Способностите на украинските сили да отблъскват засилилите се неотдавна руски офанзивни действия в Източна Украйна намаля заради недостига на боеприпаси и вероятно ще продължат да намаляват в бъдеще, ако американската военна помощ остане блокирана, посочва агенцията.

#руските #власти #готвят #пренасочат #частите #бившата #група #вагнер #служат #африканския

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете