Русия призова за разследване на нападението с дрон в Приднестровието

Русия призова за разследване на нападението с дрон в Приднестровието

6 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия призова за разследване на нападението с дрон в Приднестровието

Русия осъди като провокация нападението с безпилотен летателен апарат срещу военен обект на проруските сепаратисти в отцепилия се от Молдова регион Придестровие и призова за разследване, предаде Ройтерс.

Дрон камикадзе удари съоръжение, принадлежащо на министерството на отбраната на сепаратистката Приднестровска молдовска република, на шест километра от границата с Украйна, съобщи вчера в изявление министерството на държавната сигурност на самопровъзгласилата се република.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в началото на 2022 г. породи опасения, че Москва може да се опита да премине на запад през територията на Южна Украйна и да достигне до Приднестровието, свързвайки се с гарнизона си там. Опасенията изчезнаха, след като войските на Киев отблъснаха руските сили до източния бряг на река Днепър, отбелязва Ройтерс. 

Най-близките фронтови линии се намират на около 200 километра от източната част на Молдова.

"Разглеждаме този инцидент като поредната провокация, целяща да изостри и без това напрегнатата ситуация около Приднестровието", заяви в изявление говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. "Очакваме задълбочено разследване на всички обстоятелства около случилото се. Вярваме, че тези, които стоят зад това безразсъдно действие, ще осъзнаят напълно опасните му последици", добави тя.

Министерството на държавната сигурност на Приднестровието съобщи, че е образувало наказателно дело във връзка с нападението. 

Инцидентът е вторият по рода си в рамките на по-малко от месец. През март сепаратистките власти заявиха, че удар от безпилотен летателен апарат е унищожил хеликоптер в региона.

Молдова заяви, че проучва снимките от вчерашния инцидент, но няма достъп до района, контролиран от сепаратистките власти. Кишинев уточни, че инцидентът може да е умишлен опит за всяване на паника и привличане на внимание към анклава, отбелязва Ройтерс.

 

 

#русия #осъди #провокация #нападението #безпилотен #летателен #апарат #срещу #военен #обект

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете