Русия обвинява Армения, че се стреми към скъсване на връзките им

Русия обвинява Армения, че се стреми към скъсване на връзките им

28 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия обвинява Армения, че се стреми към скъсване на връзките им

Русия обвини днес Армения, че се стреми към скъсване на все по-разклатените връзки между двете страни в момент, когато Ереван все повече поставя под въпрос ролята на Москва като гарант на регионалната сигурност, предаде Франс прес.

Малката кавказка държава, чиито отношения с тюркоезичния ѝ съсед Азербайджан са изключително напрегнати от въоръжения конфликт по време на разпадането на Съветския съюз за територията на Нагорни Карабах насам, обвини Русия, че не е направила нищо, за да ѝ се притече на помощ, когато войната избухва с нова сила през 2020 г., припомня френската агенция.

"Арменското ръководство, под фалшиви предлози и като изопачава историята от последните три години, умишлено се стреми към скъсване на отношенията с Руската федерация", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски медии.

Наскоро Армения намекна, че може да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - военен съюз на бившите съветски републики под егидата на Русия.

Премиерът на Армения Никол Пашинян нарече съюзите за сигурност, в които членува страната, "неефективни", след като през септември миналата година азербайджанската армия си върна контрола над Нагорни Карабах.

Армения бойкотира срещата на върха на ОДКС в края на 2023 г., а Пашинян обвини организацията, че не изпълнява задълженията си.

Ереван се обърна към други свои международни партньори, по-специално към Франция и САЩ, посочва АФП.

#русия #обвини #днес #армения #стреми #скъсване #все #поразклатените #връзки #страни

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете