Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Северна Корея

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Северна Корея

28 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Северна Корея

Русия наложи вето на резолюция на ООН относно мониторинга дали се спазват санкциите, наложени от международната организация на Северна Корея заради ядрената ѝ програма. С това руско вето де факто мониторингът се премахва. Самите санкции си остават в сила, предаде Асошиейтед прес.

Ветото на Русия предизвика обвинения от страна на Запада, че Москва действа в нарушение на санкциите, за да защити покупките на оръжия от Северна Корея, които да използва във военните действия в Украйна.

При вота освен ветото на Русия, Китай се въздържа от  гласуване. 13 страни подкрепиха резолюцията. Тя предвиждаше удължаване на мандата на експертната група, следяща за прилагане на санкциите, с една година, но наложеното от Русия вето блокира това удължаване.

Преди гласуването постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета, че западните държави се опитват да "задушат" Северна Корея и че санкциите за ограничаване на ядрената програма на страната са се оказали "неуместни" и са "извън реалността."

След гласуването заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Уд каза, че ветото на Русия не е нищо повече от "опит на един член на Съвета да заглуши независимите обективни разследвания" на нарушенията на санкциите от страна на Северна Корея. Той заяви, че Русия е действала по този начин, защото "последната година експертната комисия е започнала да докладва за грубите нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия."

Постоянната представителка на Великобритания в ООН Барбара Удуърд заяви, че руското вето е следствие от оръжейни сделки между Русия и Северна Корея, които са били в нарушение на санкциите на ООН, включително "прехвърлянето на балистични ракети, които от началото на тази година Русия използва при незаконното си нахлуване в Украйна."

Съветът за сигурност на ООН наложи санкции на Северна Корея след първия ѝ ядрен опит през 2006 г. и ги засили през годините с общо 10 резолюции, целящи да намалят средствата на страната, както и да ограничат ядрената и балистичната ѝ програма.

Последната резолюция със санкции беше приета от Съвета през декември 2017 година. През май 2022 г. Китай и Русия наложиха вето на резолюция, внесена от САЩ, която щеше да наложи нови санкции заради поредица от изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети. Съветът за сигурност създаде комисия за наблюдение на спазването на санкциите, а мандатът на неговата експертна група за разследване на нарушенията на санкциите беше подновен за 14 години.

Вашингтон разкритикува решението на Русия да наложи вето на резолюцията относно мониторинга на спазването на санкциите, наложени на Северна Корея, предаде Франс прес.

„Това, което направи Русия днес, подкопава мира и сигурността по света. И всичко това, за да се насърчи един порочен бартер, който Москва сключи с Пхенян“, заяви говорителят на Пентагона Матю Милър.

 

#русия #наложи #вето #резолюция #оон #относно #мониторинга #дали #спазват #санкциите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете