Русия и Украйна почти са били постигнали споразумение за безопасно търговско корабоплаване в Черно море миналия месец, според източници

Русия и Украйна почти са били постигнали споразумение за безопасно търговско корабоплаване в Черно море миналия месец, според източници

16 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия и Украйна почти са били постигнали споразумение за безопасно търговско корабоплаване в Черно море миналия месец, според източници

Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по сделка за осигуряване на безопасно корабоплаване в Черно море и са били постигнали споразумение по текст, който е трябвало да бъде обявен от Анкара, но Украйна внезапно се е оттеглила. Това предаде Ройтерс, като се позова на четири източника, запознати с преговорите. Агенция Ройтерс също така е получила достъп до копие на текста на споразумението, което така и не е било обявено.

Преговорите са били водени с посредничеството на Турция, която е била насърчена от Организацията на обединените нации, твърдят източниците, пожелали анонимност заради деликатността на темата.

Споразумението е било постигнато през март и е имало за цел да осигури безопасността на търговското корабоплаване в Черно море. Макар че Украйна не е искала да го подпише официално, Киев е бил дал съгласие турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обяви сделката на 30 март - ден преди ключовите местни избори, казват източниците.

"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката се провали", заяви един от източниците, цитиран от Ройтерс. Още трима души подкрепиха тази версия на събитията. Русия, Украйна и Турция отказаха коментар, посочва новинарската агенция.

Остава неясно защо Украйна се е оттеглила от споразумението. Източниците на Ройтерс са казаха, че не знаят какво е предизвикало това решение на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да бъде в състояние да защитава коридора за корабоплаване в Черно море, припомня агенцията.

Преговорите по сделката, за които не бе съобщено по-рано, хвърлят малко светлина върху тихата дипломация, която тече при закрити врати между двете враждуващи страни, отбелязва Ройтерс.

Помолен да коментира информацията за споразумението за търговското корабоплаване, говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза: "Ние все още се надяваме, че свободата на корабоплаване в Черно море ще възтържествува".

Турция и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитват от месеци да договорят по-свободно търговско корабоплаване в Черно море, където някои райони са се превърнали във военни зони след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Черно море е ключов маршрут за износа на пшеница, торове и петрол на световните пазари, както за Русия, така и за Украйна, напомня агенцията.

Ройтерс се е запознал с копие на текста на споразумението. В него се казва, че като част от посредническите си усилия Турция е постигнала споразумения с Украйна и Русия за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговски плавателни съдове в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите. Съгласно споразумението, което е трябвало да бъде обявено на 30 март, Москва и Киев предлагат гаранции за сигурността на търговските кораби, като се ангажират да не ги нападат, превземат или претърсват, когато корабите плават без товар или превозват невоенна продукция.

Съгласно проекта за споразумение тези гаранции не обхващат военни кораби и граждански плавателни съдове, които превозват военна продукция (с изключение на военни товари, договорени между страните в рамките на международни мисии).

Турция и ООН посредничиха за постигането на споразумение през юли 2022 г., което позволи износа на близо 33 милиона тона украинско зърно. Русия се оттегли от това споразумение през юли 2023 г., като се оплака, че пред износа на нейни храни и торове се поставят сериозни препятствия, припомня Ройтерс.

#русия #украйна #преговаряли #два #месеца #турция #сделка #осигуряване #безопасно #корабоплаване

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете