Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия, заяви финландската служба за сигурност

Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия, заяви финландската служба за сигурност

27 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия, заяви финландската служба за сигурност

Разузнавателната дейност на Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия, се посочва в годишния доклад на финландската служба за сигурност (СУПО), цитиран от Франс прес.

Според финландската служба за сигурност Русия, която има 1340-километрова граница с Финландия, третира съседката си като "неприятелска държава и цел за шпионаж и злонамерено влияние". "Макар че работата на контраразузнаването, експулсирането на служители на разузнаването и строгата визова политика позволиха на Финландия да отслаби през изминалата година условията", благоприятстващи руската разузнавателна дейност, "разузнавателните операции продължават да бъдат заплаха", добави разузнавателната агенция в комюнике.

Жизненоважната за Финландия инфраструктура и дейностите в киберпространството най-вероятно ще бъдат обект на руски операции, предупреждава СУПО.

Като илюстрация на чувствителността на тази инфраструктура, през октомври миналата година подводен газопровод, свързващ Финландия с Естония, е бил повреден от котва на китайски кораб, по данни на финландската полиция.

Русия също така ще продължи да "инструментализира имиграцията", за да покаже "своето недоволство от членството на Финландия в НАТО", смята СУПО.

През ноември Финландия затвори всички свои гранични пунктове с Русия, за да спре притока на търсещи убежище, който финландските власти определят като "хибридна атака", организирана от съседната държава. "Това е дългосрочна заплаха, лесен начин за Русия да държи Финландия нащрек", заявява Теему Туранен, изпълняващ длъжността ръководител на СУПО, цитиран в комюникето.

Границата ще остане затворена поне до 14 април. Финландското правителство подготвя и законопроект, който ще му позволи да "ограничи приемането на молби за международна закрила" в определени райони.

Въпреки че миналата година няколко европейски държави предупредиха за повишена терористична заплаха, финландската агенция заяви, че запазва нивото си на терористична заплаха на второто равнище по четиристепенна скала и очаква то да остане такова през цялата година.

#разузнавателната #дейност #русия #основната #заплаха #сигурността #финландия #посочва #годишния #доклад

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете