Румен Спецов остава начело на НАП, негов заместник поема агенция "Митници", съобщи финансовият министър

Румен Спецов остава начело на НАП, негов заместник поема агенция "Митници", съобщи финансовият министър

10 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румен Спецов остава начело на НАП, негов заместник поема агенция "Митници", съобщи финансовият министър

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред журналисти в МФ, че директор на Националната агенция за приходите (НАП) остава Румен Спецов, а директор на агенция "Митници" става Георги Димов, досегашен заместник изпълнителен директор на НАП.

Приемането на страната в Еврозоната и пълноправното приемане в Шенген ще бъдат нашите приоритети, обяви новият финансов министър.

По данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева, каза Петкова по повод дадената по-рано днес пресконференция, заедно с Асен Василев. От парите във фискалния резерв - 4 млрд. са във т. нар. Сребърен фонд. Освен тези средства в БНБ и в търговските банки в резерва се добавят вземанията от ЕС за сертифицирани разходи и аванси и очакваните постъпления по Плана за устойчивост и развитие, които са около 2 млрд. лева.

1,6 млрд. лева бяха предоставени по придобиване на вземанията от "Топлофикация София" от "Булгаргаз", каза Петкова на въпрос къде са сумите от разликата между 9,9 и 6,7 млрд. лева. За останалите разходи е нужен по-подробен анализ и може би в началото на следващата седмица ще ви уведомя и за политиката на МФ за дълга на държавата, каза Петкова.

В рамките на няколко дни ще ви кажа какво ще правим в агенция "Митници", заяви Георги Димов. Следя работата на агенцията в детайли, но към момента съм без коментар, каза той. Людмила Петкова посочи, че не е редно да се меси в работа на прокуратурата по проверката на агенция "Митници". Бюджетът и приходните агенции са приоритет и ще са на мое пряко подчинение. Аз също ще следя за проверките на агенцията, допълни Петкова.

Това, че оставам на поста е положителна оценка за работата на НАП, заяви Румен Спецов. Събираемостта в НАП е с ръст от 15 процента спрямо миналата година. В агенция "Митници" има изоставане на събираемостта от ДДС от внос. Досега агенцията нямаше ръководител, който да осъществява ефективно функциите си, което не може да бъде оставено така, каза още министърът на финансите.

По това време на миналата година фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева без вземанията от фондовете на ЕС, припомни още Петкова.

 

#вицепремиерът #министър #финансите #людмила #петкова #съобщи #пред #журналисти #директор #националната

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете