Румънският премиер Марчел Чолаку покани румънците, живеещи и работещи в ОАЕ, да се върнат в родината

Румънският премиер Марчел Чолаку покани румънците, живеещи и работещи в ОАЕ, да се върнат в родината

19 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румънският премиер Марчел Чолаку покани румънците, живеещи и работещи в ОАЕ, да се върнат в родината

Румънският премиер Марчел Чолаку, който е на работно посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), се срещна снощи с представители на румънската общност в страната и изрази надежда, че те биха се върнали да работят в родината си, предаде агенция Аджерпрес.

Чолаку каза, че е разговарял с румънци, живеещи в ОАЕ, които работят в сферата на енергетиката и ги поздрави за това, което са постигнали в тази страна. „Бих искал да се върнете у дома, най-вече експертите в сферата на ядрената енергетика“, каза Чолаку на срещата и припомни, че в Румъния се планира изграждането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода.

Румънският премиер каза, че ускореното развитие на Румъния ще продължи с привличането на нови инвестиции.

„Видях в румънските вестници или по-скоро при някои политически фигури, че сме дошли да продадем Румъния. Всъщност Румъния е в период на ускорено развитие и това е голямо предизвикателство. Макроикономическата устойчивост на Румъния в този момент се обуславя от тези инвестиции“, посочи на срещата румънският премиер. Той припомни, че миналата година Румъния е имала втория най-висок икономически растеж в Европа и за първи път той е бил обусловен от инвестициите, а не от потреблението. „Искаме да направим това и тази година и имаме инвестиции от близо 100 милиарда леи. Нормално е да не можем да покрием целия диапазон от европейски фондове или със средства от държавния бюджет“, посочи премиерът и допълни, че затова делегация на румънското правителство е дошла на посещение в Обединените арабски емирства.

„Никой не предвиждаше, че ще имаме война в Европа през 2022 г., а необходимостта от развитие влиза в още по-ускорена динамика, отколкото всички очакваха“, отбеляза Чолаку и допълни, че за постигането на макроикономически баланс има нужда от стабилност, включително политическа.

На срещата с представителите на румънската общност в ОАЕ премиерът Марчел Чолаку каза още, че се планира изграждане на православна църква за румънците, живеещи в страната.

 

 

#румънският #премиер #марчел #чолаку #работно #посещение #обединените #арабски #емирства #оае

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете