Румънската опозиция поиска обяснение как "един военен дрон може да се разхожда незабелязан из въздушното пространство на Румъния"

Румънската опозиция поиска обяснение как "един военен дрон може да се разхожда незабелязан из въздушното пространство на Румъния"

29 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румънската опозиция поиска обяснение как "един военен дрон може да се разхожда незабелязан из въздушното пространство на Румъния"

Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла поиска днес от президента Клаус Йоханис и лидерите на управляващата коалиция Марчел Чолаку и Николае Чука да обяснят защо няма противовъздушна отбрана по източната граница на страната в контекста на руските атаки и как един военен дрон "може да се разхожда, без да бъде забелязан, във въздушното пространство на Румъния", съобщава телевизия Диджи 24.

"Военен дрон падна на територията на Румъния. Премина 23 километра във въздушното пространство на Румъния, очевидно незабелязан. Това е най-голямото проникване на територията на Румъния на военен дрон от началото на войната в Украйна. Дронът е паднал само на 8 километра от Браила, според пресата", посочва Друла на страницата си във Фейсбук.

"Същевременно научаваме от официалните доклади на НАТО, че Румъния е отпуснала едва 1,6 процента от БВП за отбрана, много под нивото от 2,5 процента, с което се ангажира Клаус Йоханис пред съюзниците. Парите са отишли миналата година в Резервния фонд на Чолаку, този паралелен бюджет, създаден за да шантажира кметовете", коментира лидерът на ССР.

Според опозиционната партия премиерът Чолаку използва въпросния Резервен фонд, за да избягва бюджетни корекции, като сумите в него идват от орязване на бюджетите на различни министерства, а най-силно засегната е армията, пише изданието Еконмедия, позовавайки се на депутата от ССР Клаудиу Нъсуй.

Каталин Друла посочва още в публикацията си, че президентът Клаус Йоханис би трябвало да обясни "защо още нямаме противовъздушна отбрана в зоната, при условие че украинските градове край източната граница на Румъния са бомбардирани често от руснаците и това не е първият инцидент с дронове, паднали на наша територия".

Румънското министерство на отбраната съобщи днес, че елементи от възможен дрон са били намерени на острова Инсула Маре а Бръйлей в река Дунав. 

"Вечерта на 28 март 2024 г. части, които изглежда са елементи от летателен апарат (дрон), бяха идентифицирани на земеделска земя в Инсула Маре а Бръилей (Голяма Браила, остров в река Дунав – бел. ред.)", се казва в изявление на румънското министерството на отбраната.

"Министерството на националната отбрана, съвместно със специализираните структури в рамките на системата за национална отбрана, обществения ред и националната сигурност, провежда разследване на инцидента", се посочва още в съобщението.

На въпрос за падналия дрон край Браила премиерът Марчел Чолаку заяви, че "не е първият, но се надявам да е последният". Попитан какъв може да е произходът на дрона, той каза: "Хайде да изчакаме разследването. По кратера се вижда, че не е имало експлозия, затова не е могъл да причини щети, дори да беше паднал в друг район". 

#лидерът #опозиционния #съюз #спасение #румъния #сср #каталин #друла #поиска #днес

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете