Румъния е спряла на границата над 100 молдовци, платени от проруския олигарх Илан Шор, които трябвало да протестират по време на конгреса на ЕНП в Букурещ миналия месец

Румъния е спряла на границата над 100 молдовци, платени от проруския олигарх Илан Шор, които трябвало да протестират по време на конгреса на ЕНП в Букурещ миналия месец

8 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румъния е спряла на границата над 100 молдовци, платени от проруския олигарх Илан Шор, които трябвало да протестират по време на конгреса на ЕНП в Букурещ миналия месец

Румънското министерство на вътрешните работи е забранило влизането в страната на най-малко 116 души от Република Молдова, които възнамерявали да протестират в Букурещ по време на участието на молдовския президент Мая Санду в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в началото на март, като за тази цел получавали заплащане от проруския олигарх в изгнание Илан Шор, съобщава телевизия Диджи 24, позовавайки се на молдовското издание "Зиарул де гарда".

Информацията е потвърдена пред изданието от Виорел Центиу, началник на Дирекцията за международно полицейско сътрудничество в рамките на Главния инспекторат на полицията в Република Молдова. По думите му тези лица са представлявали и продължават да представляват "риск за националната сигурност на Румъния" и затова е било взето това решение.

"На тази група младежи, близки до Шор, беше наложена забрана да влизат в Румъния от компетентните органи на съответната държава. (...) Забраната беше наложена след анализи и съответно след заключението, че тези младежи са представлявали и представляват опасност за националната сигурност на Румъния", посочва той.

На 7 март, втория ден след като молдовският президент Мая Санду участва в конгреса на ЕНП в Букурещ, началникът на Главния инспекторат на полицията в Република Молдова Виорел Чернауцяну и ръководителката на Антикорупционната прокуратура Вероника Драгалин дадоха пресконференция, на която съобщиха, че група от около 200 души, включително рускоговорящи, са били платени, за да отидат в Букурещ и да протестират. Чернауцяну добави, че "протестиращите" са разчитали на подкрепата на една партия в Румъния - националистическия и антисистемен Алианс за единство на румънците (АЕР).

Той твърди, че демонстрантите трябвало да пристигнат в Букурещ с организиран транспорт от Кишинев, но това не се е случило "благодарение на съвместната работа на полицаите в Молдова и Румъния". Участниците трябвало да получат по няколкостотин евро на ден. "За един микробус с 20-22 души отпусната сума е била 10 000 евро", казва още Чернауцяну.

От своя страна ръководителката на антикорупционната служба заяви, че по едно от делата за "подготовка на действия за дестабилизиране и нарушаване на обществения ред чрез организирането на протести и други действия за дискредитиране на европейския политически вектор чрез незаконно финансиране от представители на престъпна група", са извършени общо около 145 претърсвания, като са разпитани повече от 350 свидетели. Около 20 души имат статут на заподозрени или обвиняеми. Същевременно правоприлагащите органи са конфискували 5,5 милиона молдовски леи. По думите на Вероника Драгалин повечето от тези дела имат общ елемент, свързан с организираната престъпна група, ръководена от Илан Шор.

През юни миналата година проруската партия "Шор" в Молдова беше обявена за противоконституционна, след като властите обвиниха въпросното политическо движение, което разполагаше с шест места в законодателния орган, в опит за дестабилизация на страната, а лидерът й Илан Шор, който живее в изгнание в Израел, получи задочна присъда от 15 години затвор по обвинение в измами в особено големи размери.  

#румънското #министерство #вътрешните #работи #забранило #влизането #страната #наймалко #116 #души

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете