Ретроспектива в Париж потапя посетителя в света на Константин Бранкузи - бащата на модерната скулптура

Ретроспектива в Париж потапя посетителя в света на Константин Бранкузи - бащата на модерната скулптура

27 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ретроспектива в Париж потапя посетителя в света на Константин Бранкузи - бащата на модерната скулптура

Десетки стилизирани до крайност статуи от бронз, дърво и камък "превзеха" центъра "Помпиду" в Париж, където изключителна ретроспектива проследява творчеството на Константин Бранкузи (1876-1957), смятан за баща на модерната скулптура, предаде АФП. 

Над 120 скулптури, както и стотици рисунки, бележници и картини на румънския творец с френско гражданство са събрани на площ от 2000 квадратни метра в главната галерия на музея, на който той завещава след смъртта си своето ателие и всички произведения в него, както и архивите си.

За първи път във Франция е организирана ретроспектива от такъв мащаб, най-вече заради  крехкостта на скулптурите, идващи от най-значимите международни колекции. Експонати за ретроспективата са предоставени от културни институции като галерията "Тейт Модърн" в Лондон, Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, музея "Гугенхайм", Филаделфийския музей на изкуствата, румънския Национален музей на изкуствата, отбелязват кураторите й.  

В сърцето на изложбата е частично пресъздаденото ателие на Бранкузи и неговата атмосфера. Скулпторът, тогава 28-годишен,  пристига в Париж през 1904 г. Мястото, където живее и твори, е близо до квартал Монпарнас. Там той има възможност да вижда най-големите авангардни художници от началото на 20-и век, както и колекционери от цял свят.       Заобиколен от Модиляни, Леже, Дюшан и Сати, Константин Бранкузи - почитател на световната музика с колекция от над 200 плочи,  организира партита и хепънинги, като снима своите танцуващи приятели, които позират като живи статуи върху пиедестали от камък и дърво, разказва кураторката Ариан Кулондр.

Тематичната обиколка е организирана около референтната серия на твореца и подчертава основните предизвикателства пред съвременната скулптура като двусмислеността на формата, връзката с пространството, ролята на пиедестала, взаимодействието между движение и отражение, представянето на животни, връзката с монументалното.

След това посетителите влизат в голяма овална зала, която обобщава житейския път на Бранкузи, източниците на творчеството му и целия контекст на неговото създаване.       Срещу скулптурите му са изложени творби на Роден, Дерен, Гоген и антични предмети.     Сред акцентите е и поредица от детски портрети - от най-класическия бронз до най-абстрактния овал между 1906 и 1915-1916 г.     След Втората световна война Константин Бранкузи спира да вае и постоянно прекомбинира творбите си в своето ателие, което само по себе си е произведение на изкуството, казва още Ариан Кулондр.

#десетки #стилизирани #крайност #статуи #бронз #дърво #камък #превзеха #центъра #помпиду

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете