Република Молдова успя да укрепи капацитета си за сигурност в "тревожен геополитически контекст", заяви премиерът Дорин Речан

Република Молдова успя да укрепи капацитета си за сигурност в "тревожен геополитически контекст", заяви премиерът Дорин Речан

27 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Република Молдова успя да укрепи капацитета си за сигурност в "тревожен геополитически контекст", заяви премиерът Дорин Речан

Република Молдова успя да укрепи капацитета си за сигурност в "тревожен геополитически контекст" и с безусловната подкрепа на Румъния. Това заяви днес в Букурещ молдовският премиер Дорин Речан, който участва във форума „Молдова-Румъния: Капиталови мостове“ заедно с румънския си колега Марчел Чолаку, председателя на Сената на Румъния Николае Чука и председателя на молдовския парламент Игор Гросу, предаде агенция Аджерпрес.

Форумът е посветен на икономическото сътрудничество между Румъния и Молдова и на свързването на капиталовите пазари в двете страни.

Молдовският премиер Дорин Речан отбеляза, че политическият контекст е благоприятен за страната. 

„Република Молдова започна преговори (за членство в ЕС - бел. ред.) и в момента активно преговаря и адаптира законодателството. Нашата цел е всеки инвеститор, всеки бизнесмен да се чувства в Република Молдова така, както се чувства в Европейския съюз“, каза Речан.

Той говори и за несигурността, предизвикана от войната в Украйна. „През този период правителството успя да укрепи капацитета за сигурност в Република Молдова и този капацитет следва да бъде укрепен, включително с помощта на ЕС, САЩ, Обединеното кралство", каза Дорин Речан. По думите му в този "тревожен геополитически контекст" има едно нещо, което е "много важно и обнадеждаващо - приятелството на Кишинев с Букурещ, безусловната подкрепа на Букурещ за Кишинев".

Румъния се ангажира и продължава да се ангажира безусловно с подкрепата на европейския път на Република Молдова, каза на форума председателят на румънския Сенат Николае Чука. Той посочи, че през последните две години се наблюдават силни връзки и съвместни действия между двете страни.

"И днес можем да работим заедно, за да обмислим как да засилим икономическото партньорство и да подобрим взаимовръзката на капиталовите пазари“, каза Николае Чука и посочи, че в момента Румъния е първи търговски партньор на Република Молдова, като през последните десет години търговският обмен е нараснал от един милиард евро през 2014 г. до три милиарда евро през 2024 г.

Николае Чука каза още, че Румъния се е превърнала в основен инвеститор в Република Молдова, като стойността на инвестициите възлиза на 400 милиона евро. Същевременно Румъния е основен пазар за износа от Република Молдова, отбеляза Николае Чука.

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви на форума, че Букурещ иска да помогне на Кишинев да направи големи и сигурни стъпки към ЕС. По думите на Чолаку времето на символичните жестове и красивите думи е отминало и е дошло време за инвестиции и проекти с ясно определено икономическо въздействие.

„Капиталовият пазар в Букурещ вече е зряла и развиваща се институция и се е превърнал в идеалната платформа за стартиране на успешни румънски компании; ние искаме да играем същата роля за водещите молдовски фирми“, каза Марчел Чолаку, цитиран от Аджерпрес. 

#република #молдова #успя #укрепи #капацитета #сигурност #тревожен #геополитически #контекст #безусловната

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете