Развиваме много сериозна дейност по отношение на залесяване и работа с хора, каза за БТА директорът на ДГС "София" инж. Цветан Динев

Развиваме много сериозна дейност по отношение на залесяване и работа с хора, каза за БТА директорът на ДГС "София" инж. Цветан Динев

7 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Развиваме много сериозна дейност по отношение на залесяване и работа с хора, каза за БТА директорът на ДГС "София" инж. Цветан Динев

Развиваме много сериозна дейност по отношение на залесяване и работа с хора, каза за БТА директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) "София" инж. Цветан Динев.

Той посочи, че имат около 40 групи доброволци, които засаждат гора и после в период от 3 до 5 години идват всяка пролет да попълват изсъхналите фиданки, в края на пролетта ги окопават, есента ги зазимяват. Вчера такава група, засадила около 1 дка гора миналата година, е подменила изсъхнали фиданки, които не са се хванали, с нови. Тази дейност е част от Седмицата на гората 2024, която се отбелязва през първата пълна седмица на април.

По отношение на останалите дейности на територията на ДГС "София" инж. Динев съобщи, че в понеделник са имали мероприятие в една детска градина, където са обяснили на децата чрез най-различни игри и специално подготвени за целта материали за животните, за гората, как те се грижат за нея. 

Във вторник дейностите са продължили с инициатива на Витоша заедно с представители от Природен парк "Витоша" за почистване на алеи от паднали и пречупени дървета, за да може туристите по-спокойно да минават. Изградени са и няколко пейки, възстановено е мостче, което е започнало да се руши. "Имаме желание да правим тези неща постоянно, но за съжаление нямаме финансова възможност", коментира инж. Динев.

Освен това във втория ден от седмицата жълъд, събран миналата година, е засаден в разсадника, за да бъдат произведени фиданки за залесяване.

В сряда, заедно с част от офис София на Югозападно държавно предприятие, е направено попълване на създадена от доброволци култура от черен бор – засадени са здрави на мястото на изсъхналите от миналата година фиданки. Останалите са окопани и открити, за да може почвата да попива вода и да получават нормална слънчева светлина.

В четвъртък, заедно с Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), преподаватели и студенти от Лесотехнически университет и организация на деца с различни заболявания, е възстановена изсъхнала гора в землището на село Локорско. Увреждането е било причинено от корояд и е проведена санитарна сеч. Върху подготвената от участниците в мероприятието площ са залесени 750 контейнерна фиданки от цер. Използваният дървесен вид е устойчив и подходящ за това месторастене. Децата са запознати с природата чрез игри по методите на горската педагогика. По думите на инж. Динев колегите му вече са натрупали доста стаж с обученията и са се справили много добре.

В петък един сигнал в платформата "Защити гората" за изхвърлен боклук отклонява вниманието от положителните емоции на празника. Така денят преминава в събирането на боклук, който е толкова много, че времето не стига и идната седмица почистването му ще продължи. "Няма как да сме навсякъде. Управляваме с малко хора огромни територии. Общо взето работим по сигнали", обобщи директорът на ДГС "София".

**************************

Седмицата на гората се отбелязва през първата цяла седмица на април и се организира от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Първият организиран Празник на залесяването е на 12 април 1925 г. съгласно издадени окръжни с указания за провеждането му от Министерството на народното просвещение и Министерството на земеделието и държавните имоти. През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно - 3 120 000 броя и 208 кг семена. Първата Седмица на гората, открита от началника на Отделението за горите и лова Илия Стоянов, е проведена от 15 до 22 април 1934 г. През 2024 година Седмицата 1-7 април премина под мотото: "Гората е живот и... обща отговорност!"

#развиваме #сериозна #дейност #отношение #залесяване #работа #хора #каза #бта #директорът

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете