"Райфайзенбанк" се отказва от противоречиво споразумение за авоари в Русия

"Райфайзенбанк" се отказва от противоречиво споразумение за авоари в Русия

9 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Райфайзенбанк" се отказва от противоречиво споразумение за авоари в Русия

Австрийската банка "Райфайзенбанк" (Raiffeisenbank) обяви в сряда, че се е отказала от сложната си схема, включваща руския олигарх Олег Дерипаска, който е обект на западни санкции, за да си върне замразените в Русия авоари, сблъсквайки се със сериозна съпротива, най-вече от страна на САЩ, предаде Франс прес.

"Банката реши да се откаже от трансакцията заради предпазни мерки", съобщи финансовата институция  в комюнике, публикувано след заседание на съвета на директорите, в което се обяснява "че не е получила необходимата подкрепа при неотдавнашното обсъждане с компетентните органи".

Преди повече от година, "Райфайзенбанк" обяви, че планира да "продаде или раздели" руския си филиал. През декември тя съобщи, че иска да купи дялове в австрийската строителна компания "Щрабаг" (Strabag), контролирана тогава от Олег Дерипаска и продадена след това. 

Руският филиал на "Райфайзенбанк" трябваше да придобие тези акции на стойност над 1 милиард евро и след това да репатрира авоарите към компанията майка в Австрия под формата дивиденти в натура.

Подобна операция не бе посрещната с добро око от американското финансово министерство, чийто високопоставен представител посети Виена през март.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на "Райфайзен банк" Йохан Щробл заяви, че проектът ще бъде анулиран, ако съществува "риск от санкции или други отрицателни последствия от страна, на който и да е от засегнатите органи".

Повече от две години след руската инвазия в Украйна, "Райфайзен" продължава да е най-голямата западна банка, оперираща в Русия, въпреки призивите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да напусне страната заради неконтролируем риск.

"Райфайзен" присъства в Русия от 1996 г. и има над 9000 служители, според финансовия й доклад от 2023 г. Тя обяви, че ще намали постепенно дейността си в страната.

#австрийската #банка #райфайзенбанк #raiffeisenbank #обяви #отказала #сложната #схема #включваща #руския

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете