Равнището на бойната подготовка на словенската армия остава непроменено на фона на подобрения в някои области

Равнището на бойната подготовка на словенската армия остава непроменено на фона на подобрения в някои области

26 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Равнището на бойната подготовка на словенската армия остава непроменено на фона на подобрения в някои области

Словенските въоръжени сили бележат известен напредък през миналата година, но равнището на бойната подготовка остава същото според годишния доклад, представен на президента Наташа Пирц Мусар като главнокомандващ, съобщава словенският информационен сайт „Словения таймс“.

„По-голямата част от показателите не са се променили съществено, но има подобрения в някои области“, каза вчера началникът на Генералния щаб на словенската армия генерал-лейтенант Роберт Главаш на представянето на доклада в град Випава, Западна Словения.

След спад, дължащ се на значителни съкращения на разходите за отбрана след финансовата криза, равнището на готовност на словенската армия се подобрява постепенно от 2019 г.

Миналата година подготовката и ученията на армията бяха засегнати от наводненията в Словения през август и някои други задачи, които армията изпълняваше.

В подготовката за водене на бойни действия са засилени индивидуалната подготовка, колективната подготовка и ученията на мироопазващите части, каза началникът на Генералния щаб.

Словенските въоръжени сили започнаха също така процес на подготовка на военновременните формирования, актуализиране на документите за мобилизация и адаптиране към изискванията на новата стратегическа концепция на НАТО.

„Всички усилия, които полагаме в словенските въоръжени сили, водят към целта, която сме си поставили. Това е една завършена, оборудвана и добре обучена армия“, каза началникът на Генералния щаб.

Министърът на отбраната Марян Шарец посочи, че ключовата дума през последните няколко години е била модернизация. 

„Модернизация на оборудването, модернизиране на подхода за намиране на нови кадри и най-вече модернизиране на мисленето. Това са трите компонента, които ни водят напред“, каза той.

Той отбеляза, че през 2016 година само три милиона евро са били предназначени за инвестиции, а сега цифрата е 250 милиона евро. По думите му сумата е по-малка от „това, което бихме искали да похарчим, за да постигнем целта разходите за отбрана да възлизат на 2 процента от БВП до 2030 г.“.

Мерките за справяне с липсата на кадри дават резултати. Миналата година за били наети 325 нови служители, като за първи път от 2010 г. броят им е надхвърлил 300, отбелязва "Словения тайм".

Броят на участниците в учебни лагери за младежи също се е увеличил значително, тъй като броят им вече не е ограничен.

„Миналата година имахме 700 младежи в лагерите“, каза Шарец.

Официалните представители се обединиха около мнението, че на този етап не се налага въвеждането на задължителна военна служба.

 „Говорим за това как да популяризираме повече военната професия, как да убедим повече момчета и момичета да идват поне за три месеца на обучение“, каза Пирц Мусар. 

Шарец също смята, че “мекият подход” за набиране на военни дава много добри резултати.

#словенските #въоръжени #сили #бележат #известен #напредък #миналата #година #равнището #бойната

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете