Растежът на развиващите се икономики в Източна Азия тази година ще е по-бърз, отколкото в останалия свят, прогнозира Световната банка

Растежът на развиващите се икономики в Източна Азия тази година ще е по-бърз, отколкото в останалия свят, прогнозира Световната банка

2 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Растежът на развиващите се икономики в Източна Азия тази година ще е по-бърз, отколкото в останалия свят, прогнозира Световната банка

Растежът на развиващите се икономики в Източна Азия и Тихоокеанския регион изпреварва останалия свят, но вероятно ще се забави през 2024 г. на фона на затрудненията в Китай и политическата несигурност. Това пише в най-новия доклад на Световната банка, посветен на икономическото развитие на страните от Азиатско-тихоокеанския регион, съобщиха световните агенции.

Икономическият растеж в региона, който има население от над 2,1 милиарда души, се очаква да намалее до 4,5 на сто през настоящата година, забавяйки се от миналогодишното увеличение с 5,1 на сто, според доклада на Световната банка. 

Въпреки това, с изключение на Китай, растежът в региона се прогнозира да достигне 4,6 на сто тази година, надминавайки миналогодишния ръст с 4,4 на сто.

"Перспективите за региона подлежат на понижаване, ако бъде регистрирано по-голямо от очакваното забавяне на глобалната икономика, по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време в големите икономики, повишена несигурност по света, свързана с икономическите политики и засилване на геополитическото напрежение", предупреждават експертите на Световната банка, цитирани от Си Ен Би Си.

Дълговите задължения, търговските бариери и политическата несигурност притъпяват икономическата динамика на региона и правителствата трябва да направят повече за справяне с дългосрочните проблеми, каквито се явяват слабите мрежи за социална закрила и недостатъчното инвестиране в образованието, се казва в заключенията от доклада, цитирани от Асошиейтед прес.

Азиатските икономики растат по-бавно, отколкото преди пандемията, но ръстът е по-значим, отколкото в други части на света. Възстановяването на световната търговия със стоки и услуги нарасна с едва 0,2 на сто през 2023 г., но се очаква да се увеличи с 2,3 на сто тази година, според експертите на банката. Очаква се намаляването на лихвените проценти от големите централни банки да помогнат за компенсирането на по-слабия растеж в Китай.

Китай ще регистрира умерен растеж тази година, тъй като натрупаните задължения, слабият имотен сектор и международните търговски търкания пречат на икономиката, смятат експертите. Световната банка прогнозира, че растежът на най-голямата икономика в Азия ще се забави до 4,5 на сто тази година, спрямо растежа си с 5,2 на сто през 2023 г.

Правителството в Пекин си постави цел за растеж на икономиката с около 5 на сто за 2024 г. За 2023 г. бе регистриран ръст с 5,2 на сто. 

Останалата част от региона на Източна Азия и Тихоокеанския регион, с изключение на Китай, се очаква да постигне икономически растеж с 4,6 на сто тази година.

Миналата седмица, говорейки пред годишния Китайски форум за развитие, известен още като "азиатския Давос", управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че "пропазарните реформи" могат да стимулират растежа в Китай "значително по-бързо, отколкото ако се запази статуквото".

#растежът #развиващите #икономики #източна #азия #тихоокеанския #регион #изпреварва #останалия #свят

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете